Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé při moštování vymýšlejí zlepšováky. Lis může nahradit třeba stará ždímačka

Letošní nadúroda jablek doslova vyzývá k jejich okamžitému zpracování. Zaměstnanci moštárenských zařízení mají plné ruce práce, mnozí majitelé sadů a zahrad ovšem nesází pouze na velkovýrobce tekuté vitamínové bomby z jablek, ale zpracovávají si ovoce raději sami.

16.10.2018 1
SDÍLEJ:

Lisování jablečné šťávy je doslova společenskou událostí. Sejdou se při něm rodinní příslušníci, přátelé i známí.Foto: Deník / Helena Zelená Křížová

„Moštování je taková společenská událost. Pokaždé se na podzim sejdeme se známými a společně jablka zmoštujeme. Pobavíme se při tom, sníme něco dobrého a zapijeme to - jak jinak než jablečnou šťávou,“ podotkla Ludmila Srnská z Nového Města na Moravě.

Domácí výroba moštu je zajímavá nejen tím, že se při ní scházejí přátelé a známí, ale také originalitou moštovacích zařízení. Co domácnost, to jiný drtič i lis. Vynalézavosti lidí, kteří si chtějí práci zjednodušit, se meze nekladou.

S moštováním pomůže stará ždímačka

„Já v zahradě jabloně nemám, ale má je sousedka. Ta mi před asi pěti lety nabídla, že má hodně spadaných jablek, ať si je přijdu nasbírat. Chtěl jsem je zmoštovat, ale vymýšlel jsem, jak to udělat s co nejmenší námahou. Drtič jsem si půjčil od souseda, drcení šlo dobře, ale ruční lisování šťávy bylo hodně namáhavé. Tak jsem si vzpomněl na starou ždímačku, která už nějakou dobu doma zahálela. Zvenku je sice odřená a oprýskaná, ale vnitřek je stále ještě k světu. Vytáhl jsem ji, pořádně umyl a „nový lis“ byl na světě,“ prozradil svůj moštovací zlepšovák Ladislav Růžička z Moravce na Žďársku.

Stará ždímačka už má sice svá nejlepší léta za sebou, její odstředivá síla ovšem ještě stále dokáže z jablečné drti dostat šťávu bohatou na vitamíny. „Je to mnohem jednodušší než pracovat s ručním lisem. Jen jsem musel vychytat nějaké „mouchy“. Nejprve jsem zkusil dát jablečnou drť přímo do bubnu ždímačky, ta se pak ale ucpala. Tak jsem zkusil drť zabalit do staré záclony a teprve poté jsem to vložil do ždímačky. Ale ani to nebylo to pravé ořechové. Nakonec se mi nejvíce osvědčily pytle, ve kterých v obchodech prodávají cibuli,“ popsal Ladislav Růžička.

Ani drtiče ovoce nejsou vždy stejné. „Dříve, když se doma ještě více hospodařilo, mívali lidé doma drtiče na řepu, takzvané řepáky. Teď už jsou vidět jenom málokde,“ poznamenala Ludmila Zelená z Habří na Žďársku. Také na její zahradě se urodilo letos jablek víc než dost. „My moštujeme každoročně, někdy je toho víc, jindy méně. Zařízení na moštování jsme kdysi dávno kupovali na inzerát, jeli jsme si pro něj do Brna. Dostali jsme tam tenkrát od lidí, co ho prodávali, i svačinku – chleba namazaný kačením sádlem s játry. Bylo to vynikající, při každém moštování si na ně vzpomenu,“ rozesmála se Ludmila Zelená.

Jablka nesmí být přezrálá

Výrobou moštu z padaných jablek se na Vysočině zabývají nejen soukromníci, ale také členové zahrádkářských sdružení. „My jsme letos s moštováním začali už koncem srpna. Moštujeme každý pátek, ale teď právě chystáme zahrádkářskou výstavu, takže další moštování plánujeme až na pátek 26. října. Oproti jiným rokům je toho mnohem více, za jedno odpoledne jsme namoštovali i devět set osmdesát litrů.

Zájem lidí o moštování je opravdu velký. I výtěžnost je poměrně slušná, ze sta kil jablek vylisujeme asi šedesát litrů moštu, a to i přesto, že byl letos hodně suchý rok,“ uvedl vedoucí moštárny přibyslavských zahrádkářů Albín Jaitner. „Jablka ovšem nesmí být přezrálá, to jsou pak moučnatá - šťáva z nich se pak špatně lisuje a je jí i méně,“ dodal.

Základní surovinu pro moštování - jablka, sbírají lidé nejčastěji ve svých zahradách a sadech. Ovšem i dnes můžeme sem tam zahlédnout sběr padaných jablek u silnic. „Každý strom u krajských komunikací má svůj ceník, lidé se mohou s námi domluvit na jeho pronájmu. Lze se dohodnout na každém cestmistrovství. Strom se pak označí a oni si jej mohou očesat. Letos jsou stromy hodně obsypané, o jablka ale není takový zájem jako o švestky,“ sdělil výrobní náměstek Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Julius Janeba.

Nezájem o sběr jablek u silnic

Dříve jablka u silnic cestáři pravidelně sbírali. „Tehdy ale nebyl takový provoz. Mělo to ovšem své opodstatnění, protože spadané ovoce láká zvěř a o to víc je pak dopravních nehod zaviněných střetem aut se zvěří,“ podotkl Julius Janeba.

Nezájem o sběr jablek u silnice je zapříčiněn zejména tím, že se lidé obávají škodlivin, které se do ovoce dostanou z výfukových plynů. „Raději si vezmu jablka u sousedů, u silnice bych je rozhodně nesbíral, mošt z nich by asi nebyl zrovna nejzdravější. Sousedi mají velký sad a jsou rádi, když jim s úrodou pomůžu. Taky doma moštuji, manželka pak část jablečné šťávy zamrazí, vytáhne ji až na Vánoce. A zbytek moštu dám do beček, nechám vykvasit a v palírně si jej nechám přeměnit na calvados. Na tom si pak se sousedy pochutnám,“ prozradil svůj recept na uchovávání jablečné šťávy Milan Dolejší z Jihlavy.

Autor: Helena Zelená Křížová

16.10.2018 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 500 Kč Zámečníci strojů *ZÁMEČNÍCI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20500 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: CZ-ISCO 72222. Nástup ihned. Osobní kontakt POUZE po tel. domluvě pan Matoušek Petr, tel.: 606 021 171. Podmínkou: vyučení v oboru zámečník, znalost čtení výkresové dokumentace a konstrukčních rozpisek, základní kurz svařování elektrodou ZK 111 nebo v ochranné atmostéře ZK 135. PD: Po-Pá 6:00-14:00 a 14:00-22:00 hod. Doba určitá (1rok) s možností prodloužení. , Nabízíme: perspektivní zaměstnání, příspěvek na závodní stravování, příspěvek na penzijní pojištění, montážní příplatky, zvyšování kvalifikace, třináctý plat, pravidelné lékařské prohlídky, dotovaná rekreace, firemní akce, mimořádné odměny. Pracoviště: Dolní 100, Prostějov. Pracoviště: Dt mostárna, a.s., Dolní, č.p. 3137, 796 01 Prostějov 1. Informace: Petr Matoušek, +420 606 021 171. Výroba - Výroba Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 15 800 Kč Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci *PRACOVNÍCI V CHOVU DRŮBEŽE - KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15800 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ DO 90 DNŮ. Prvotní kontakt telefonicky příp.emailem p. Kostan tel. 608 885 206, email: mykola.kostan@seznam.cz. Jedná se o práce při zpracování masa v chovu drůbeže. Podmínkou dobrý zdravotní stav bez omezení a bez jakýchkoliv infekčních nebo chronických chorob přenositelných na drůbež. PD: Po - Ne 2 směny 6:00-14:00. 14:00-22:00 hod., 38,75 hod./týdně. Místo výkonu práce: XAVEROV, a.s., výrobní areál Přemyslovice.. Pracoviště: Mk agency s.r.o. - pracoviště přemyslovice, 798 51 Přemyslovice. Informace: Mykola Kostan, +420 608 885 206. Gastronomie - Číšník/výčepní, Praha 9 - Vinoř 25 000 Kč Přijmu číšníka/výčepního do hospody v Praze 9 Vinoř. Otvírací doba od 16.00 do 3.00hod. Krátký/dlouhý týden. Platové podmínky 25.000 Kč. Požaduji dlouholetou praxi a zkušenost. Bližší info na tel. nebo osobně. Gastronomie - Gastronomie Cukrář, moučníkář 17 500 Kč Výrobci cukrovinek dělník/ce ve výrobě cukrovinek. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17500 kč, mzda max. 18500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce : Jiří Šašinka - HORS, Na Výhoně 3824,695 01 Hodonín, kontaktní osoba: Nicole Koplíková, mzdova@hors.cz , Pro rozšíření našeho týmu přijmeme perspektivního pracovníka na pozici : dělník/dělnice ve výrobě cukrovinek., Požadujeme: samostatnost, manuální zručnost, fyzickou zdatnost, spolehlivost, schopnost pracovat v týmu, dobrý zdravotní stav, zkušenosti s prací ve skladu výhodou. FYZICKY NÁROČNÁ PRÁCE. Nástup možný ihned! Stravenky.. Pracoviště: Jiří šašinka, Na Výhoně, č.p. 3824, 695 01 Hodonín 1. Informace: Nicole Koplíková, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Stěžují si na stavbu domů. Nikdo je tady nezná, je to obstrukce, tvrdí starosta

Andrej Babiš junior během pobytu na Krymu
18

Synovi Babiše hrozí za pobyt na Krymu zákaz vjezdu na Ukrajinu

Internet se baví na účet Babiše: Čeká tě dovolená, chlapče. A kam, tati?

Kauza syna českého premiéra Andreje Babiše, kterého zaměstnanec Agrofertu vzal na Ruskem okupovaný Krym, hýbe nejen politickou scénou. Inspirovala také řadu vtipálků k nové vlně internetových vtipů. Kromě premiérova otcovství si nyní berou na paškál Babiše jakožto mafiána. Podívejte se na vtipy ve fotogalerii a pod článkem.  

Spojené státy tajně obvinily zakladatele WikiLeaks. Uniklo to náhodou

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, který v roce 2010 stál za masivním zveřejněním tajných dokumentů o válce v Iráku a v Afghánistánu, má stále důvod k obavám. Jak zveřejnil server WikiLeaks, ve Spojených státech proti němu bylo tajně vzneseno obvinění.

Velkolepé dílo naší socialistické výstavby. Staré metro projede původní trasu B

Nejen demonstrace, vzpomínkové akce, koncerty a divadlo se v Praze plánují na sobotní státní svátek 17. listopadu. Milovníci veřejné dopravy si mohou na trase B, jak vypadala jízda metrem před pádem komunistické totality. Pražský dopravní podnik (DPP) připravil exkurzi depa Zličín i jízdu historickou soupravou typu 81-71.

Do mexické Tijuany dorazilo 1500 migrantů. Hranici střeží tisíce vojáků

U americké hranice v mexickém městě Tijuana se již shromáždilo přes 1500 středoamerických migrantů, kteří chtějí azyl ve Spojených státech. Jedná se o předvoj asi šestitisícové karavany, jež před měsícem vyrazila z Hondurasu. Na druhé straně hranice je čekají tisíce ozbrojených amerických vojáků.  

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT