„Již jsme splnili cíl, který jsme si stanovili ve strategii financování státního dluhu v rozmezí deseti až 20 miliard korun na jednu emisi. S výsledkem jsme proto spokojeni a emisi plánujeme zopakovat na podzim," řekl již ve středu ministr financí Miroslav Kalousek. Prodej dluhopisů začal ve čtvrtek 10. května.

„Myslím si, že ministerstvo může být s požadovaným objemem spokojeno a pozitivem je i fakt, že se mu daří rozprostřít svoje financování mezi více subjektů," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Ministerstvo přitom podle něj může být obecně spokojeno s aukcemi všech možných dluhopisů od počátku roku. „Úřad si již ke konci března obstaral 50 procent svých plánovaných celoročních výpůjčních potřeb a v polovině roku očekáváme pokrytí finančních potřeb z 80 procent," do­dal.

Letos si chce ministerstvo financí podle materiálu nazvaného „Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012" půjčit přes 243 miliard Kč. V sumě je zahrnuta i jarní a podzimní emise spořicích dluhopisů.

Kalousek minulý týden uvedl, že díky úspěšným emisím získal tolik peněz, že již nemusí letos vydat emisi na zahraničních kapitálových trzích. V únoru totiž Česko vydalo v zahraničí emisi desetileté dluhopisy za dvě miliardy eur (cca 50 miliard korun). Poptávka prý byla téměř dvojnásobná.

Spořící dluhopisy je ještě dnes možné pořídit na 397 pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a J&T Banky. Dluhopisy je nutné uhradit do 7. června, MF je následně vydá 12. června. Další emisi plánuje MF na podzim. Loni si investoři objednali spořicí dluhopisy za víc než 20 miliard Kč.

MF letos rozšířilo okruh zájemců, kteří si mohou dluhopisy pořídit, a rozšířilo nabídku například o sedmiletý dluhopis úročený podle míry inflace. Nákup dluhopisů, jejich správa, výplata i reinvestice úrokového výnosu jsou zdarma.

Největší zájem mají podle předběžných statistik investoři o 1,5letý diskontovaný dluhopis. Ten si dosud objednala téměř polovina všech zájemců. Zájem o novinku v podobě protiinflačního dluhopisu má necelá desetina investorů.

„Největší zájem o nejkratší dluhopis je vcelku logický vzhledem k současné situaci na finančních trzích. U dluhopisů s delší splatností pak může menší zájem souviset s nejistým budoucím vývojem," uvedl Frayer.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že ministerstvo nabídlo zájemcům o dluhopisy už při loňské podzimní emisi vysoce nadstandardní podmínky, které byly pro letošní emisi zachovány. „Produkt se tedy jeví jako výhodný pro domácnosti a nevýhodný pro státní rozpočet," uvedl. Kdyby totiž podle něj nyní prodalo MF například jedenapůlleté dluhopisy standardně v aukci na trhu, zaplatilo by za ně jen kolem jednoho procenta.