Výrazně stoupl počet elektronických podání. Prostřednictvím datové schránky daňové přiznání odevzdalo letos zatím přes 64.800 lidí, loni to bylo přes 17.000. Elektro­nické podání (tzv. EPO) využilo téměř 92.000 lidí, loni necelých 49.000.

Datové schránky

K datovým schránkám se vztahuje jedna z novinek letošního daňového přiznání. Lidé s aktivní datovou schránkou, kterým roční zúčtování daně neprovede zaměstnavatel, od letoška musejí daňové přiznání podávat elektronicky datovou zprávou. A to mohou učinit jak prostřednictvím datové schránky, tak přes aplikaci Elektronická podání pro finanční správu.

Finanční správa ale na počátku března uvedla, že během letošního roku bude možné podat daňové přiznání i datovou zprávou bez uznávaného elektronického podpisu nebo ověřené identity podatele přihlášením do datové schránky. Přiznání však bude nutné do pěti dnů potvrdit například formou e-tiskopisu.

Daňový poradce společnosti Apogeo David Mejsnar upozornil, že daňoví poplatníci u elektronických podání často chybují. „Daňoví poplatníci často zapomněli, že i přiznání k dani z příjmů musí podávat ve formátu a struktuře dané správcem daně, tedy nejen elektronicky, ale také v předepsaném formátu s charakteristickou příponou .xml," uvedl. Chyba je podle něj často v tom, že k novým požadavkům není dostatečně uzpůsoben software firem.

„V případě, že podá přiznání elektronicky, ale ne v předepsaném formátu a struktuře, vyzve správce daně k nápravě. Pokud bude náprava ve stanovené lhůtě provedena, pak se bude přiznání považovat za včas a řádně podané," dodal Mejsnar.

V případě, že poplatník podá daňové přiznání po zákonné lhůtě a se zpožděním delším než pět pracovních dnů, finanční úřad automaticky ze zákona přistupuje k výpočtu pokuty. Pokud ale vypočtená pokuta nedosáhne výše 200 korun, úřad ji nepředepíše a neplatí se.

Daň z příjmu právnických osob do čtvrtka odevzdalo téměř 308.000 subjektů, loni to bylo necelých 295.000.

Osobně, poštou nebo přes internet

Češi mohou daňové přiznání podat více způsoby. Formulář můžou na úřad zaslat poštou, donést nebo podat přes internet. Na internetových stránkách Finanční správy je možné formulář vyplnit včetně kontroly správnosti propočtu a zaslat ho finančnímu úřadu elektronicky buď prostřednictvím daňového portálu, nebo datové schránky. Zůstává také možnost daňové přiznání pouze elektronicky vyplnit, poté vytisknout a zaslat na finanční úřad poštou nebo doručit osobně.

Další termín pro odevzdání přiznání k dani z příjmu fyzických osob je 1. červenec. Ten platí pro ty, kteří využívají služeb daňového poradce.