Více než sto třicet lidí už oficiálně k pátečnímu dni rozvázalo pracovní poměr v loučovických papírnách. „Zčásti to řeší takzvanou dohodou z organizačních důvodů a mohou tak skončit okamžitě a vzápětí se ihned registrovat na úřadu práce,“ konstatovala Petra Žižková, místostarostka Loučovic, která zároveň pracuje v papírnách na pozici personalistky.

Naděje pro některé zaměstnance

„V pátek si přímo v prostorách papírny vytvořili své detašované pracoviště naši zaměstnanci, což by se mělo opakovat do dvou týdnů, ale i po Novém roce,“ shrnul Petera. Úřad tak ušetří cestu do Českého Krumlova i těm, kteří výpověď dostanou během měsíce října. Ti, kteří na dohodu nepřistoupí, budou muset čekat na podání výpovědi ze strany zaměstnavatele. Ten může výpovědi podat do třiceti dnů poté, co byl podnik poslán do konkurzu. Jak dodává František Petera, nároky mají obě dvě skupiny zaměstnanců stejné.

Podle oficiálního prohlášení insolvenčního správce Petra Haina je ale naděje, že se v některých provozech bude pokračovat a část zaměstnanců by tak plynule mohla přejít pod nový subjekt. Na základě pověření věřitelského výboru totiž správce hledá zájemce o pronájem a s několika subjekty už jedná. „Situace je ale komplikovaná například proto, že stroje a zařízení v papírnách jsou většinou v majetku třetích stran, leasingových společností,“ sdělil v pátek Petr Hain. Podnik lidem dlužil výplaty za srpen. Ty byly už během tohoto týdne zaplaceny, ale peníze na další mzdy zatím podnik nemá.

Legislativa komplkuje situaci

Tato informace byla pro lidi velmi nepříjemným překvapením. „Bylo nám řečeno, že peníze za září dostaneme, až firma prodá nějaké výrobky,“ sdělil Deníku jeden z odcházejících zaměstnanců. Tyto informace potvrzuje i starosta Pavel Sládek. „Někteří už si hledají práci například v Kaplici, ale tam je problém s dojížděním,“ konstatoval Sládek s tím, že pokud by takových lidí bylo více, pokusila by se obec zajistit autobusové spojení. Jiní začali houfně hledat zaměstnání v Rakousku.

Situaci komplikuje podle insolvenčního správce i současná legislativa. Insolvenční zákon totiž nepočítá s tím, že se reorganizace může přeměnit v delším časovém úseku v konkurz. Zaměstnanci v tomto případě pak nemohou své pohledávky ohledně nevyplacených mezd, které není možné vyplatit z majetkové podstaty podniku, uplatňovat u úřadu práce. „Situaci může vyřešit jen změna zákona,“ nastínil Hain. S loučovickými papírnami bylo zahájeno insolvenční řízení už v roce 2008, o konkurzu rozhodl soud letos v září. Jedním z důvodů jeho vyhlášení je hospodářská krize a skokový nárůst cen vstupů, například energie, celulózy nebo sběrového papíru. Dalším důvodem bylo neplnění splatných peněžitých závazků a reorganizačního plánu. Pohledávky věřitelů přesahovaly jednu miliardu korun. V plánu reorganizace byla i změna vlastnické struktury, vlastníky se tak stali vybraní věřitelé.