Za vodné a stočné lidé zaplatí víc ve všech krajích, některá města ale ceny měnit nebudou. Patří k nim východočeský Trutnov, Jičín a Vrchlabí, severomoravský Šumperk nebo jihočeské Strakonice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Prachatice a možná i České Budějovice. Víc než 90 korun za vodné a stočné budou za metr krychlový platit nově odběratelé třeba v Hradci Králové, Rokycanech a také u Severočeské vodárenské společnosti (SVS), která zásobuje vodou většinu obyvatel Ústeckého a Libereckého kraje. Voda jim zdraží o tři až pět procent.

Na Semilsku zvedne Vodohospodářské sdružení Turnov cenu o víc než 5,5 procenta na 95,98 koruny za metr krychlový. Výrazně se vodné a stočné zvedne také v Pelhřimově, a to o víc než deset korun na 64,60 koruny. Radnice a vodárenské společnosti zvýšení odůvodňují nutnými investicemi do vodárenské sítě.

Poplatky za svoz a likvidaci odpadu, které řada měst zvýšila od letoška, se příští rok příliš měnit nebudou a někde dokonce klesnou. Bude to třeba v Kadani nebo o 20 korun na 680 Kč v Jihlavě, kde ale platba od letoška stoupla o 200 korun na 700 Kč. Snížit poplatek radnicím umožňuje lepší třídění; za vytříděný odpad dostávají peníze. Za svoz odpadu si lidé naopak připlatí například v Pelhřimově a také v Praze o inflaci. „Důvodem je skutečnost, že výše poplatku za směsný komunální odpad zůstala od roku 2005 nezměněna," sdělila ČTK mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová.

Za odpad vůbec neplatí v Teplicích a v Mostě, zůstane to tak i příští rok. Poplatky za svoz odpadu by mohla od příštího roku začít odpouštět Mladá Boleslav, která chce na zpracování odpadu vybudovat nové zařízení.

Teplo příští rok podraží mimo jiné obyvatelům Jihlavy, České Lípy, Sokolova, Nymburku, Prostějova, Písku, části Prahy a zřejmě i v Klatovech. O výrazných pět procent stoupne cena tepla ve Strakonicích, kde je ale nyní jedna z nejnižších v Česku, když gigajoule stojí 392 korun. Zlevnění odběrů naopak čeká lidi v Břeclavi, Turnově, Přerově, Ostravě a Krnově na Bruntálsku a pravděpodobně i v Jindřichově Hradci a Kutné Hoře.

Zřejmě nejvýrazněji si polepší domácnosti napojené na centrální vytápění v Jablonci nad Nisou. Jablonecká energetická jim teplo zlevní zhruba o 15 procent, za gigajoule tak budou platit 689 korun. „Zlevněním se snažíme zabránit dalšímu odpojování bytových domů od centrálního zásobování," řekl ČTK primátor Petr Beitl.

S nájemným se radnice většinou hýbat nechystají. Zdražení nicméně čeká některé nájemníky v brněnských městských bytech. Například městská část Brno-střed se dohodla s nájemníky na zdražení u zhruba poloviny z celkového počtu 5000 bytů postupně z letošních 77 korun na 96 korun za metr čtvereční v roce 2015. Nájemné postupně zvyšuje i Znojmo, Břeclav a také Rokycany, kde je schválen nárůst v letech 2012 až 2020 každý rok oproti předchozímu roku o pět procent plus inflace.

Největší poskytovatel nájemního bydlení v Česku a v Moravskoslezském kraji, společnost RPG Byty, nájemné plošně zvedat nebude, nebo jen o inflaci. Klesnout by nájemné mohlo v Plzni u bytů v horším stavu.

V Hradci Králové od února zdraží papírová základní jízdenka MHD o tři koruny na 18 korun, tedy o 20 procent. Jízdenka zakoupená u řidiče bude nově stát dvacetikorunu, tedy o dvě koruny víc. O korunu na 12,20 zdraží od ledna jízdné zakoupené prostřednictvím elektronické peněženky v Opavě. V Krnově bude základní jízdné nově stát deset místo dosavadních osmi korun. Ostrava změní typy jízdenek, což pro některé cestující znamená zdražení, pro jiné naopak zlevnění. V Děčíně bude nižší než dosud jízdné placené čipovou kartou, vzroste naopak při platbě v hotovosti.