Zatím není jasné, kdy přesně by patřičná pasáž mohla ze zákona zmizet. Už na začátku prázdnin ale zasedne komise pro rodinu, která by teoreticky zrušení limitu mohla projednat. Šéfka resortu chce každopádně zrušení limitu prosazovat na základě osobních zkušeností.

„Pracovala jsem v neziskové organizaci, která velmi bojovala za to, aby byl přivýdělek 
k rodičovskému příspěvku neomezený, a když se to povedlo, tak jsem to dokonce sama využila," říká Michaela Marksová. „Limit, který se týká výše přivýdělku, byl již odstraněn a jediné, co ještě v zákoně zůstalo a co doufám se mi podaří také odstranit, je to, že máte-li dítě do dvou let, je omezen počet hodin, po které ho můžete dát do nějakého zařízení péče o děti," potvrzuje Michaela Marksová.

Zmiňovaný 46hodinový limit pro děti do dvou let se do zákona dostal v roce 2012. Předtím byly regule ještě přísnější – děti mladší tří let mohly do školky maximálně na pět dní v měsíci. Když to „pracující" rodič překročil, riskoval ztrátu části příspěvku. Samotná forma přivýdělku na rodičovské zůstává stejná: řeší se nejčastěji dohodou o pracovní činnosti či jednodušší dohodou o provedení práce. Pokud si rodič přivydělává u firmy, kde pracoval před nástupem na rodičovskou, neměl by dělat stejnou práci.

Výhody pro firmy?

Novinek ale možná bude více. Kromě hodinového limitu, který by měl zmizet, by ministryně ráda podpořila firmy, které zaměstnají rodiče. „Jde o zvýhodnění zaměstnavatelů, aby rodičům dětí do určitého věku umožnili flexibilní pracovní dobu," naznačila po včerejším jednání vlády Michaela Marksová. I v tomto případě ale nejsou jasné detaily. Kvůli vysokému zdanění a byrokracii firmy téměř nenabízejí zkrácené úvazky. Zatímco průměr zkrácených úvazků je v EU asi dvacet procent, u nás je to asi 5,5 procenta.

Tlak na zlepšení podmínek pro návrat rodičů do práce sílí i z Bruselu. Včera ze sídla EU dorazilo hned několik připomínek, mezi nimi důrazné doporučení, aby ČR „výrazně navýšila dostupnost cenově přijatelných a kvalitních zařízení a služeb péče o děti, a to se zaměřením na děti do tří let".

Podle ministryně práce Michaely Marksové je částečnou odpovědí na bruselské doporučení nový zákon o dětské skupině. Ten je ve sněmovně před druhým čtením, a pokud ho sněmovna a Senát schválí a podepíše prezident, mohl by začít fungovat už od září 2014.

Dětská skupina (zřízená nejčastěji firmou) je určena dětem od jednoho roku do zahájení školní docházky.
Péče o děti musí být nezisková, prostorové a hygienické požadavky se stanoví podle konkrétního počtu dětí a jsou rovněž nižší požadavky na vzdělání vychovatelek.
V dětských skupinách nebude povinnost zajistit stravování, to mohou obstarat sami rodiče.

Zaměstnavatelé