Značku Regionální potravina letos dosud získalo 54 výrobků. Počet potravinářských produktů, které mohou nosit toto označení se tak rozrostl na 125, vyplývá z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe). V loňském první ročníku soutěže značku získalo 71 výrobků. V letošním roce znají zatím vítěze v sedmi krajích, v dalších šesti regionech na vyhodnocení zatím čekají.

Druhý ročník soutěže, ve kterém jsou už známi vítězové z Jihočeského, Královéhradeckého, Libereckého, Olomouckého, Pardubického a Plzeňského kraje a kraje Vysočina, přinesl několik novinek. Namísto na šest let je nově značka udělována pouze na čtyři roky a také byly rozšířeny soutěžní kategorie z šesti na devět.

"Vítězové představují své výrobky v jednotlivých krajích, kde je mohou lidé ochutnat a koupit. K více než sedmdesáti oceněným výrobkům z loňska přibývají další desítky potravin, jimž odborná porota přiznala vítězství v soutěži Regionální potravina letos," uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa, podle nějž se díky značce zákazníkům významně rozšiřuje nabídka a možnost zaměřit se při nakupování na kvalitní a čerstvé potraviny.

"Letos soutěž doplní televizní pořad Toulavá kamera ochutnává Česko, který budou moci diváci sledovat v létě vždy v pátek večer. Seriál představí různé regionální podniky, místní tradice a také samozřejmě regionální potraviny," řekl Fuksa.

Podmínky

Aby se výrobek mohl krajské soutěže zúčastnit, musí být vyroben v regionu z tradičních surovin, přičemž podíl tuzemských surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí pak být stoprocentně domácího původu.

Odborníci se shodují, že mezi hlavní důvody pro preferenci tuzemských potravin patří jejich větší čerstvost oproti z daleka dováženým produktům. Například ovoce nebo zelenina se kvůli následné přepravě sklízejí v nezralém stavu a chemicky se ošetřují. Z chuťového i zdravotního hlediska proto podle expertů za místními výpěstky zaostávají.

Při nákupu regionálních potravin podpoří lidé potravináře a zemědělce ze svého okolí, což může pozitivně ovlivňovat zaměstnanost v kraji. Nezanedbatelné je také ekologické hledisko. Doprava zboží na velké vzdálenosti totiž zatěžuje životní prostředí výfukovými exhaláty výrazně víc než nákup místních výrobků.

Soutěží se ve 13 krajích

O značku se soutěží ve 13 krajích ČR s výjimkou Hlavního města Prahy, kde podle MZe není dostatečný počet výrobců regionálních specialit. Ministerstvo v letošním roce, stejně jako loni na program uvolnilo celkem 50 milionů korun. Na jeho realizaci se podílejí také Agrární a Potravinářská komora a kraje.

Ke značce kvalitních potravin Klasa a označení Regionální potravina v brzké době přibude další podobný marketingový nástroj. Potravinářská komora začne v nejbližších týdnech udělovat právo tuzemským výrobcům označovat své produkty logem s českou vlajkou a nápisem "Garantováno Potravinářskou komorou".

Soutěže regionálních potravin pořádají již několik let také regionální pobočky Agrární komory. Například o ocenění Chutná hezky. Jihočesky. se letos uchází 48 regionálních výrobců, kteří do soutěže přihlásili 145 různých výrobků.

Čtěte také: Značku Regionální potravina získalo 71 výrobků