Jako blýskání na lepší časy vyznívají nejnovější informace z Loučovic. Zdejší papírna, která už je měsíc v konkurzu, dostává právě v tyto dny svoji další šanci.

„Věřitelský výbor souhlasil s pronájmem části objektu papíren pro možnost zachování výroby a momentálně se jedná s eventuálními zájemci,“ potvrdil v pátek František Petera, ředitel českokrumlovského úřadu práce.

Aby pronájem splnil svůj účel a poskytl tak zaměstnání alespoň několika desítkám či možná stovkám zdejších lidí, bude nutné, aby jednání probíhala úspěšně a rychle.

Podle dostupných informací věřitelský výbor a insolvenční správce jednají o uzavření smlouvy o nájmu části aktiv podniku s firmou Vltava CK. Věřitelé také odsouhlasili možnost přímého prodeje majetku dosavadního vlastníka Papíren Vltavský mlýn nejvyšší nabídce.

V pondělí 23. září vyhlásil Městský soud na Praze 1 na společnost Papírny Vltavský mlýn konkurz. Druhý den nato už papírny stály a 218 zaměstnanců se dozvědělo, že budou bez práce. Už v předchozí vlně propouštění tady přišlo o práci zhruba 130 lidí, což dělá dohromady více než třicetiprocentní nezaměstnanost v obci.

Obavy kvůli teplu

Podle oficiálního prohlášení insolvenčního správce Petra Haina ale zůstala naděje, že se v některých provozech bude pokračovat a část zaměstnanců by tak plynule mohla přejít pod nový subjekt. A tato naděje se podle všeho začíná plnit.

Další obavy vládly v Loučovicích kolem dodávek tepla. Loučovická teplárna je totiž svojí technologií zásadně navázána na velký odběr továrny. Nicméně i tyto obavy se přinejmenším zatím ukazují jako liché.

„Teplárna normálně funguje a běží,“ potvrdil v pátek i starosta Loučovic Pavel Sládek. „O tom, že se znovu rozjede část papíren, zatím nic nevím, ale je to možné. Teplárna ovšem funguje nepřetržitě dál a ze zákona musí poskytovat teplo ještě rok. Bez povolení Státního regulačního úřadu nemohou sami od sebe zastavit dodávky,“ dodal starosta.

Připouští však, že může dojít ke změnám ceny tepla. Ale konkrétnější čísla by mohla být známa až po jednáních mezi obcí a provozovatelem teplárny.

Věřitelský výbor také podle posledních informací rozhodl, že insolvenční správce jednostranně neukončí smlouvu o nájmu této části podniku, tedy takzvaného Energocentra, uzavřenou mezi Papírnami Vltavský mlýn za předpokladu, že nájemce, tedy společnost Centropol, bude mimo jiné řádně plnit své závazky.

S loučovickými papírnami bylo zahájeno insolvenční řízení už v roce 2008, o konkurzu rozhodl soud letos v září. Jedním z důvodů jeho vyhlášení je hospodářská krize a skokový nárůst cen vstupů, například energie, celulózy nebo sběrového papíru.

Dalším důvodem bylo neplnění splatných peněžitých závazků a reorganizačního plánu. Pohledávky věřitelů přesahovaly jednu miliardu korun. V plánu reorganizace byla i změna vlastnické struktury, vlastníky se tak stali vybraní věřitelé.