První zakázkou je dodávka a instalace parního turbogenerátoru a vyvedení elektrického výkonu, to vše za odhadovaných 300 milionů korun. Nabídky mohou zájemci podávat do 24. září, dokončení se předpokládá v březnu 2015.

Dalších 100 milionů korun má stát rekonstrukce rozvodů tepla. „Předmětem zakázky je náhrada parního topení teplovodním topením, snížení tepelných ztrát v parovodní síti, rekonstrukce a snižování ztrát v rozvodech tepla," uvedla firma v oznámení o zakázce. Část peněz chce brát z evropských fondů.

Lovochemii k plánům na obměnu kotelny vedl fakt, že v sousední a vlastnický spřízněné firmě Preol zbývá řepkový šrot od výroby bionafty. Tím by se dalo ušetřit za uhlí.

Celá kotelna s velkým fluidním kotlem má dodávat i elektřinu a má být celkově účinnější. „Z hlediska výkonu bude stejný, ale účinnější, zrovna tak i následné procesy, takže budeme potřebovat i méně páry," řekl již dříve ČTK ředitel firmy Petr Cingr. Fluidní kotle mívají vysokou účinnost, zhruba 40 až 45 procent.

Lovochemie vyrábí hlavně hnojiva a patří do holdingu Agrofert Andreje Babiše. I s Preolem se její tržby pohybují v posledních letech okolo sedmi miliard korun.