Sdružení Oživení provedlo podrobnou analýzu portálu a zjistilo, že celkem 64% prověřených zakázek zveřejněných na portálu Zakázky pod lupou neobsahovalo všechny informace.

Kontrola je důležitá

„Některé informace nebyly pravdivé a stále existují zakázky, které nejsou na portálu zveřejňovány. Krom toho byla analýzou identifikována řada pochybení při zadávání zakázek, kdy byl vážně porušován zákon o veřejných zakázkách a interní zadávací směrnice Prahy,“ potvrdil Martin Kameník ze sdružení Oživení.

Zakázky pod lupou fungují zhruba jeden rok, tehdy je zaváděla dnes již bývalá náměstkyně primátora Markéta Reedová (VV). „Systém jako takový byl nastaven dobře a lidé si díky tomu mohou zjistit podrobné informace o jednotlivých zakázkách, například v jaké jsou zrovna fázi, seznamy uchazečů, hodnotící skupiny a podobně. Už na začátku jsem ale upozorňovala, že je třeba systém kontrolovat, aby tam ty informace byly zadávány, jinak to ztrácí smysl. Tímto způsobem pak opatření selhává, už jsem podala písemnou interpelaci, aby byla věc řešena,“ řekla Deníku zastupitelka Markéta Reedová.

Mnoho pochybení

Portál měl projít kontrolou magistrátu do 30. května, ale to se zřejmě nestalo, nedostatky tak doposud podle všeho nebyly odstraněny. Oživení provedlo analýzu 117 ukončených zakázek, kdy odhalila ve zmíněných 64 % případů pochybení.

Zejména chyběly informace o soutěžních lhůtách a smluvních podmínkách. V této souvislosti u více než třetiny zakázek (36%) chyběli jakékoli informace o uzavřených smlouvách. „Závažné je také zjištění, že na portálu nejsou zveřejněny všechny zakázky zadávané magistrátem, například šest zakázek vyhlášených v elektronickém tržišti AllyTrade, o kterých není na portálu ani zmínka,“ pokračoval Kameník s tím, že někdy byly zamlčeny také informace o provedených vícepracích nebo byly chybně uvedeny hodnotící kritéria. „To ukazuje na pochybení jedinců, tedy magistrátních úředníků, ale potažmo i kontrolních mechanismů, které na ně nedohlížejí,“ konstatovala Reedová.

Velký problém

Zjištěním Oživení je znepokojen i náměstek primátora, který má na starosti protikorupční strategii města, Milan Richter (ODS). „V pondělí budu mít na stole kompletní zprávu ředitele magistrátu Martina Trnky, který měl provést analýzu fungování portálu Zakázky pod lupou. Pokud tam opravdu budou tato pochybení, považuji to za velký problém a budu požadovat, aby za to byla nesena osobní zodpovědnost těch, kteří ty chyby udělali,“ sdělil Richter.

Oživení už mimo jiné podalo tento týden podnět k prověření deseti zakázek na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Porušování zadávacích pravidel ukazuje, že na magistrátu stále existuje prostor pro manipulace s výběrovými řízeními a selhává interní kontrola zadávacího procesu. V případě, že se veřejnost při kontrole své radnice nemůže plně spolehnout na pravdivost informací o zakázkách, nemůže tento nástroj efektivně sloužit,“ uzavřel Martin Kameník.