Ministerstvo práce dokončilo novelu, kterou se teď chystá předložit k připomínkám. Novinářům to dnes řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní navrhovaný rozpočet na příští rok s výdaji na vyšší rodičovskou už počítá.

Vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů v programovém prohlášení slibuje, že zvýší rodičovskou na 300 tisíc korun. Přidání se rozdělí do dvou etap. Jedním z důvodů je i chystaná evropská směrnice ke sladění práce a rodiny, která by mohla pravidla péče o děti upravit.

Jana Maláčová na schůzi Sněmovny
ČSSD bude prosazovat zákon o bydlení jako celku, uvedla Maláčová

"Jedná se o první fázi navýšení z 220 tisíc na 260 tisíc korun. V tuto chvíli se dojednává evropská směrnice, která se týká rodinného a pracovního života. Jakmile bude dojednaná, tak bychom chtěli příspěvek navýšit o dalších 40 tisíc. Vzhledem k tomu, že tam očekáváme ještě nějaké další zásadní změny, tak to uděláme ve dvou fázích," řekla Maláčová. Podle ní navrhovaný rozpočet s přidáním počítá. Příští rok by to podle ministerstva práce mělo stát asi 3,6 miliardy navíc a v roce 2020 pak 4,9 miliardy.

Rodičovská činí nyní celkem 220 tisíc korun, u dvojčat a vícerčat je to 330 tisíc korun. Rodiče se mohou rozhodnout, jak rychle částku vyčerpají. Měsíčně mohou pobírat od letoška příspěvek až do výše mateřské, tedy 70 procent vyměřovacího základu příjmu. Podle portálu ministerstva práce to může nyní být až 32 640 korun. Čím vyšší je měsíční dávka, tím je rodičovská kratší. Maximálně může trvat do čtyř let věku dítěte.

Rychlejší čerpání zvolilo šest procent rodičů

Vyšší rodičovskou v červnu podle údajů generálního ředitelství úřadu práce dostávalo 16 600 rodičů. Rychlejší čerpání tak zvolilo šest procent matek či otců. Nejvyšší možnou částku úřad vyplácel 18 ženám a šesti mužům. Rodiče, kteří se starali o malé děti, ale nejčastěji pobírali rodičovský příspěvek mezi 6000 a 7600 korunami. Na rodičovské je podle statistik ministerstva práce přes 98 procent matek a necelá dvě procenta otců.

Rodiče by měli dětem více číst.
Školáci neumějí mluvit. Na vině jsou rodiče, málo dětem čtou

Návrh směrnice, který pochází z dílny eurokomisařky Věry Jourové a který Evropská komise předložila loni, má otce do péče víc zapojit a pravidla mění. Podle předlohy by mělo být rodičovské volno mnohem flexibilnější a mělo by se dát čerpat do 12 let věku dítěte. Bylo by možné ho vybírat po částech, a to třeba i v části pracovní doby. Čtyři měsíce rodičovské by musely být nepřenosné, rodiče by se tedy museli vystřídat. Po čtyři měsíce by se také musel vyplácet příspěvek aspoň ve výši nemocenské.

S dalšími změnami ministerstvo vyčká

Náměstek ministerstva práce pro legislativu Petr Hůrka před nedávnem na jednání sněmovního sociálního výboru řekl, že pokud by směrnice začala takto platit, znamenalo by to "do jisté míry překopání rodičovského příspěvku". Ministerstvo práce tedy s dalšími změnami a navyšováním vyčkává. "Obáváme se dělat větší zásahy v tuto chvíli," řekl Hůrka. Kdy by směrnice měla začít platit a do kdy by členské státy měly upravit své zákony, není zatím jasné. Předpis, který se vedle rodičovské týká také mateřské, otcovské, pečovatelského volna a pružné pracovní doby, se projednává.

Se zvýšením rodičovské počítala i koncepce rodinné politiky, kterou loni v září schválila vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ministerstvo práce v dokumentu navrhlo, aby se rodičovská zvedla aspoň na 250 tisíc korun. Ročně to rozpočet mělo stát zhruba 3,07 miliardy navíc.

Od roku 1995 do roku 2008 se vyplácel pevný rodičovský příspěvek, a to až do čtyř let dítěte. V roce 2007 částka činila 7582 korun měsíčně. V roce 2008 se zavedla třírychlostní rodičovská se stejnou celkovou částkou 220 tisíc korun.

Ilustrační foto.
Vánoční nákupy se blíží. Češi letos utratí za hračky přes tři miliardy korun