Před měsícem přijel poprvé, koncem minulého týdne se vrátil zjistit, jak majitelé s jeho radami naložili. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se nestačil divit a v pořadu Ano, šéfe! se přepisovala historie.

Mama‘s bistro Davida a Jana Kaňákových dostalo maximální počet tří zlatých hvězd.

Nálepka s podobiznou populárního kuchaře už visí na vstupních dveřích. „Vůbec jsme s tím nepočítali, zvlášť po první návštěvě. Říkal, že jsme teprve sedmá restaurace, která tři hvězdy dostala. Třeba v Brně není žádná taková,“ tlumočí šéfkuchařova slova Jan Kaňák s tím, že je to hrozně velký závazek před potenciálními kritiky.

Jste spokojeni s úrovní restauračních podniků v Ostravě? Hlasovat můžete v anketě pod článkem. 

ECHO Z HOTELU

Jak vůbec druhá návštěva Zdeňka Pohlreicha vypadala? „Tušili jsme, kdy k nám přijde. Dostali jsme totiž na mobil zprávu: ,Dnes se v hotelu Imperial ubytuje pan Pohlreich, asi vás navštíví,‘ stálo v ní,“ popisuje bratr David.

A tak se i stalo.

Samotná návštěva podniku podle něj už byla rychlovka. „Přiběhl, objednal si, snědl to, něco řekl, nalepil nálepku a jel pryč,“ říká David. „Jo, povídal, že kdyby mohl dát pět hvězd, tak že je dá. Do kamery řekl, že to bylo ,kurevsky dobrý‘ a jel,“ směje se Jan.

BRATŘI V LOGU

Co tedy bratři natolik změnili, že poté, co se při první návštěvě cítili jako zpráskaní psi, nyní odešli jako vítězové?

„Zase tolik toho nebylo. Interiér jsme z bílé přemalovali na černo, upravili bar, napsali menu křídou na zeď a do loga doplnili alespoň naše podobizny, z „mamčina bistra“ jsme totiž neustoupili,“ říká David, podle něhož mnoho změn v pronajatém prostoru dělat nešlo.

O to větší proměnou ale prošel jídelníček.

„Hamburgerové bulky nyní děláme přesně takové, jaké měl on v Chicagu, z toho byl nadšený. Také jsme změnili výběr burgerů a děláme je větší, jak nám radil. Nejvíce mu chutnal náš Rueben Burger s pastrami. Říkal, že kdybychom s tím přijeli do Ameriky, tak tam hned můžeme otevřít podnik, že přesně takhle se to dělá,“ shrnují bratři šéfkuchařovo hodnocení.

DRUHÁ NÁLEPKA

Jeho poslední rady prý ještě zněly: „více ubrousků“ a „teplá voda na stůl k omytí rukou od jídla“. Možná jako bonus dostali bratři ještě druhou „hvězdnou“ nálepku na auto, které chtěli původně prodat. „Naštěstí jsme našli kluky, kteří s ním mají zájem objíždět gastronomické akce v okolí. My na to už nemáme čas, protože si sami vaříme,“ uzavírá Jan.

Vůbec první ostravský díl Ano, šéfe! se bude vysílat až v březnu, do té doby musejí bratři o hvězdách oficiálně mlčet. A přemýšlet nad budoucností.

„Prozatím jsme po jeho doporučení změnili otevírací dobu od úterý do soboty. Pokud ale seženeme šikovné lidi a bude nám podnik šlapat, můžeme mít otevřeno i sedm dní v týdnu a třeba se přesuneme i do něčeho většího.“

Co na ocenění Zdeňka Pohlreicha říkáte? Jakým podnikům v Ostravě byste dali tři hvězdičky vy? Své tipy na podnik, který by si je podle vás určitě zasloužil, můžete posílat na e-mail web.msdenik@denik.cz nebo napsat svůj příspěvek do diskuze.