Při pohledu do letošního kalendáře muselo zaplesat srdce většiny zaměstnanců. Ale také každého hote᠆liéra nebo člověka, kterého živí cestovní ruch.

Rok 2018 je totiž rokem zaslíbeným prodlouženým víkendům a volnům bez větších nároků na čerpání dovolené. Ze 13 státních svátků totiž letos jen dva připadají na víkend. A teď na jaře navíc oba květnové svátky (1. a 8.) připadají na úterý, s jedním dnem dovolené si tak velká část lidí prodlouží volno.

Turisté na pláži v Punta Cana, Dominikánská republika
Ochrana klientů před rizikem krachů cestovek se zvýší. Novela dostala zelenou

Velká část hotelů u nás i v blízkém okolí hlásí plné stavy, to samé platí i pro cestovní kanceláře a výjezdovou turistiku.

„Dny kolem státních svátků jsou letos z větší části vyprodané. Češi se v posledních letech naučili své dovolené plánovat dopředu podle kalendáře,“ říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Letos podle něj opět meziročně vzrostl počet zájezdů, které se prodaly tzv. first minute, a to o deset procent. „Dá se říci, že dvě pětiny zájezdů, které se u nás ročně prodají, jsou objednány už zkraje roku,“ zdůrazňuje Papež. Platí to hlavně pro cizinu, ale včasné objednávky evidují i doma.

„První poptávky na květnové svátky jsme zaznamenali už na začátku března, což nebývá obvyklé. Oproti loňsku máme nyní i více rezervací na tyto termíny,“ tvrdí ředitel SkiResort hotelu Omnia v Janských Lázních Marek Šustr.

Letiště. Ilustrační foto.
Rekordní rok tuzemských letišť: Odkud a kam cestovali Češi vzduchem nejčastěji?

V Krkonoších přitom nával teprve čekají. „Myslíme si, že většina lidí nechá rezervaci ubytování na poslední chvíli, tedy zhruba 14 dní před termínem. Rozhodovat se budou podle počasí i podle toho, jaké aktivity v dané lokalitě již budou v provozu,“ říká Jana Šustrová, vedoucí Infocentra Janské Lázně.

Slovensko láká

Na turisty z Česka se tradičně těší i na Slovensku, kam každoročně vyjíždí přes půl milionu Čechů. Jejich cílem jsou nejčastěji tamní horská střediska a lázně. „V posledních letech si všímáme výrazného nárůstu počtu českých návštěvníků, kteří nyní tvoří až třetinu naší klientely,“ popisuje Petr Slyško, obchodní manažer lázeňského komplexu Spa Aphrodite v Rajeckých Teplicích. Lázeňské komplexy na Slovensku investovaly miliony eur do rozvoje původně socialistických zotavoven. V oblastech, kde vyvěrají horké léčivé prameny, v posledních letech vznikají novější luxusní areály.

Ekonomice se daří 

Vůbec nejexponovanější  bude pro hotely i cestovky první červencový týden, kdy cyrilometodějský a Husův svátek připadají na čtvrtek a pátek. Stejně tak zářijová svatováclavská oslava vychází na pátek.

Ilustrační foto.
Lákají vás lyže, běžky nebo snowboard? Stále máte možnost vyrazit na hory

„Nejluxusnější rezidence v hotelu Horal už je vyprodaná, plní se rychle i další místa v Horalu i Lanterně. Pro hosty, kteří přijedou počátkem července, máme připraveny i zajímavé programy,“ potvrzuje mluvčí Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Martina Žáčková.

Cestovní ruch v posledních měsících těží z oživení ekonomiky. Podle posledních dat (za rok 2016) byl celkový zisk odvětví 272 miliard korun (meziročně o 8,9 procenta více), přičemž 157 miliard obstarali zahraniční návštěvníci, zbytek domácí. Turistika a s ní spojené služby dnes tvoří tři procenta našeho hrubého domácího produktu a v celém odvětví pracuje 231 tisíc lidí.

Atraktivní termíny v kalendáři1. května – Svátek práce (úterý)
8. května – Den vítězství (úterý)
5. července – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (čtvrtek)
6. července – Den upálení mistra Jana Husa (pátek)
28. září – Den české státnosti (pátek)

Ilustrační foto.
Cestovní ruch přinesl ekonomice 272 miliard. Živí každého třiadvacátého Čecha