Větší firmy běžně fungovaly tak, že jejich manažeři často pracovali v takzvaném souběhu funkcí.

Byli normálně zaměstnáni podle pravidel zákoníku práce (třeba jako obchodní ředitel) a vedle toho měli ještě uzavřenou smlouvu jako takzvaní „statutáři“ podle obchodního zákoníku. Za to jim firma vyplácela odměny za členství v představenstvu či za práci na pozici jednatele. Jenže pak přišel zlomový rozsudek Nejvyššího správního soudu, podle kterého je takový souběh funkcí nepřípustný. A stovkám českých manažerů rázem hrozilo, že jejich smlouvy jsou neplatné, firmy po nich mohou zpětně žádat vyplacené odměny a navíc se jim doba strávená ve funkci nezapočítá do starobní penze a nemají nárok ani na nemocenskou.

Vláda a poslanci proto loni na podzim rychle změnili obchodní zákoník a takzvaný souběh funkcí povolili.
Kdo by si myslel, že je po problému, mýlí se.

Nejistota tuzemských manažerů trvá dál. Jak totiž včera upozornili odborníci z mezinárodní poradenské společnosti Deloitte, nově schválený zákon platí jenom pro smlouvy uzavřené od ledna letošního roku, všichni manažeři, kteří mají uzavřené smlouvy před tímto datem a pořád fungují v souběhu funkcí, mohou dál přijít o peníze, nemocenskou i důchody. „Ten zákon je šitý horkou jehlou a byl vytvořen pod tlakem,“ říká Jan Procházka, advokát společnosti Ambruz & Dark/ Deloitte Legal.

Funkce musejí rozdělit

Podle něj totiž řeší (a to jen vágně) situaci v budoucnu, ale neplatí zpětně. Pokud tedy lidé nechtějí riskovat vážné problémy, musejí svoje funkce rozdělit: být buď zaměstnancem, nebo „statutářem“. Ad absurdum by tak někteří šéfové představenstev měli vyhodit sebe sama z postu ředitele.
Jenže ani v tom případě nemusejí mít klid. Nově přijatý zákon jim sice oficiálně umožní, aby byli šéfem představenstva a zároveň i ředitelem firmy (budou takzvaně pověřeni obchodním vedením), ovšem na první problém narazí hned na začátku.

Nově totiž platí, že výši odměny pro šéfa představenstva musí schválit valná hromada. Leč termín „valná hromada“ zákon nezná. Není tak jasné, kdo má smlouvu novému šéfovi podepsat. Takových nejasností přitom obchodní zákoník obsahuje více.
Podle daňového poradce Roberta Bezecného už navíc souběh funkcí není výhodný ani z hlediska daňového. Odměny vyplacené jednatelům či členům představenstev jsou daňově uznatelné. Dřív to platilo jen pro jednatele.

Šéf představenstva, nebo ředitel?

Ředitelé – jsou zaměstnáni podle zákoníku práce včetně všech jeho výhod (odstupné, bonusy, služební auta, cestovné atd.). Za případnou způsobenou škodu ručí (stejně jako běžní zaměstnanci) jen do výše 4,5 násobku své mzdy. Dřív se někteří ředitelé a zároveň šéfové představenstva „skrývali“ pod touto klauzulí zákona.

Předsedové a členové představenstev – jsou zaměstnáni podle obchodního zákoníku, mají neomezené ručení za případnou škodu.