„Trh s máslem čelí nebývalému nedostatku surovin, který způsobuje problém se zásobováním tohoto obchodu,“ hlásá na ceduli jeden z francouzských supermarketů, na který odvolává server BBC.

I když se nejedná o žádnou rozsáhlou krizi, je zřejmé, že něco je jinak, než by mělo být.

Máslo ve Francii navzdory vzrůstající poptávce ale nezdražuje – ceny jsou zde totiž předem pevně stanovené. Změnit se můžou až po jednáních, která přijdou až v únoru. Prodává se tak za cenu, která byla dohodnuta před devíti měsíci.

Ilustrační snímek másla.
Obchodníci za drahé máslo nemohou, marže obchodníků činí jen 14 procent

Světový trh s máslem zažívá nebývalé turbulence. Světová poptávka stoupá, nabídka ji však nestačí uspokojovat.

Důvody jsou různé, neliší se však příliš od těch v Česku – léta se například tvrdilo, jak jsou živočišné tuky nezdravé. Pohled na máslo se však celosvětově mění a za nezdravý je nyní prohlašován například cukr. Chuť másla objevili i Číňané, kteří chtějí, aby to čínské chutnalo tak jako to, na kterém si pochutnávají při svých cestách do Evropy. 

Světové ceny za tunu másla se za poslední rok a půl zvýšily z 2500 eur v dubnu 2016 na 6500 eur v září 2017. 

Světový trh s máslem,Zdroj: Redakce/EU Milk Market Observatory

Evropská unie má ale specifické problémy. Konec mléčných kvót v roce 2015 vedl ke snížení cen a kolapsu trhu, v důsledku čehož někteří producenti zkrachovali. Kvóty byly zavedeny v roce 1984 jako reakce na masivní nadprodukci mléka.

Ilustrační foto.
Kvůli vysoké ceně másla Češi sahají po levnějších a méně kvalitních variantách

Zemi galského kohouta navíc sužuje další problém – minulý rok nebyl úspěšný co se týče pěstování krmiv, což znamenalo rovněž výnosy mléka. Pro místní producenty je navíc světový trh mnohem atraktivnější, než ten domácí.

I když si BBC všímá hlavně francouzského problému, zdražují i obchody v ostatních evropských zemí. Podle serveru Clal.it, který srovnává ceny v jednotlivých zemích, stojí například v Německu tuna másla 6140 eur, přičemž loni v dubnu stála ještě 2451 eur. V Polsku 5646 eur, loni v dubnu to bylo ještě 2322 eur.

Podle Střediska pro sledování trhu s mlékem EU, je největším producentem mlékárenských výrobků Nový Zéland. Ten letos mezi lednem a srpnem exportoval o 11 procent méně másla, než za stejné období v minulém roce.

Ilustrační snímek másla.
Obchodníci za drahé máslo nemohou, marže obchodníků činí jen 14 procent
Zdroj: Youtube