Oznámil to ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Mateřskou pobírají ženy po dobu 28 týdnů, začínají ji většinou pobírat šest týdnů před porodem. U peněžité pomoci v mateřství se zvyšuje sazba o jedno procento na 70 procent.

„Až do konce tohoto roku nejsou příjmy vyšší než průměrná mzda vůbec započítávány do těchto dávek. Změnou dojde k zvýšení peněžitých dávek v mateřství těm maminkám, které mají průměrný a vyšší plat,“ uvedl ministr. Změ-nit výši mateřské by chtěl i čský eurokomisař Vladimír Špidla. Chystá se prosadit, aby ženy v celé Evropě měly na mateřské stejný příjem jako v posledním zaměstnání. Jeho plán už eurokomisař předložil v evropské komisi. „Pokud nám náklady dofi-nancuje Evropská unie, tak proti tomu nejsem,“ komentoval ironicky Špidlův návrh Petr Nečas.

Změna ve výpočtu mateřské proběhne zároveň od nového roku se změnou výpočtu nemocenské. Podle Nečase je dosavadní systém nemocenské je velmi solidární a nespravedlivý vůči lidem s průměrnými a vyššími platy. Lidem, kteří vydělávají nadprůměrný plat se tak od ledna zvýší i dávky v nemoci. První tři dny v nemoci ale zaměstnanci nedostanou nic, od čtvrtého do patnáctého dne jim bude náhradu platit zaměstnavatel.