Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Medailovou marmeládu uděláte i s jedním hrncem a vařečkou, říká Marmelinda

/ROZHOVOR/ Královna marmelád Linda Kamarádová zamíří v sobotu do Kadaně, kde se pochlubí svým kulinářským uměním a zájemcům dá rady a tipy ohledně této pochoutky. Ještě předtím ale Deníku poskytla zajímavý rozhovor.

22.6.2018
SDÍLEJ:

Linda KamarádováFoto: archiv Lindy Kamarádové

Linda Kamarádová alias Marmelinda se rozhodla před lety proměnit svůj koníček – vaření marmelád, v podnikání. A daří se jí náramně. V mezinárodních soutěžích sbírá jedno ocenění za druhým.

Jak jste se k vaření marmelád jako podnikání dostala?
Marmelády mám ráda od malička, kdy se u nás doma vařilo to, co nám rostlo na základce. Později mě už nenaplňovala práce v kanceláři a rozhodla jsem se, že to zkusím jako podnikání. Začala jsem vařit po práci po večerech a o víkendech, což trvalo asi tři roky.

V sobotu 23. června se
v Kadani koná od 8 do 12 hodin Jahodový trh. Kromě tradičního farmářského zboží nabídne i ukázku vaření marmelády právě v podání Lindy Kamarádové.

A bylo to dobré rozhodnutí. Loni jste získala na mezinárodní soutěži The World’s Original Marmalade Awards v Anglii čtyři medaile, včetně zlaté. Jaká marmeláda Angličany ohromila?
Byla to soutěž pouze citrusových marmelád. Zlato jsem získala za pomeranč s rebarborou, stříbro za čistě pomerančovou. Dva bronzy braly citron se zázvorem a pomeranč s citronem.

Kdybych se rozhodla, že chci uvařit také mistrovskou marmeládu, co k tomu potřebuji? Asi rovnou chemickou laboratoř, že?
Nene, naopak. Opravdu stačí plotýnka, jeden hrnec, který se nepřipaluje, a dřevěná měchačka. Spíš platí čím méně, tím lépe.

Takže nejdůležitější jsou suroviny?
Rozhodně. Kvalitní vstupní ovoce, které je zralé, voní a nejlépe sezonní.

Jakým ovocem byste začátečníkům doporučila začít? Je nějaké, které se zkazit nedá?
Zkazit se dá asi úplně všechno, ale vsadila bych na jahody. Mají hodně vody, takže se tolik nepřipalují. Naopak bych nedoporučila citrusy, hlavně citrony, a problematické jsou i višně.

To čtenáři rádi uslyší. U nás v regionu jsou velmi oblíbené samosběry na jahodových plantážích. Zavítáte na ně také někdy, doporučila byste je marmeládářům?
Samosběry jsou, pokud se vyplatí i finančně, určitě skvělá věc. Přesně víte, co si do marmelády dáte. Já už ale pracuji s velkým množstvím ovoce, takže mám svoje české dodavatele.

Linda Kamarádová

Setkala jste se v zahraničí někdy s nějakým druhem marmelády ze suroviny, kterou byste vůbec nečekala nebo třeba ani nechtěla ochutnat?
To asi ne, žádné extrémnosti na soutěžích nepotkávám. Zajímavé ale bylo zjištění od soutěžících ze Singapuru, že v Asii marmelády skoro neznají, nevaří je tam. Velmi zvláštní druh mi přinesla zákaznice, která uvařila marmeládu z dřínu. A byla výborná.

Zakládáte si na tom, že nepoužíváte žádné umělé konzervanty. Jak tedy vytvořit marmeládu, která vydrží ve sklepní kóji třeba i rok? Je to bez nich vůbec možné?
Samozřejmě, stačí k tomu jen cukr a pektin. Naše babičky to tak také dělaly, vyvařily ovoce úplně do husta. Pokud se marmeláda zkazí, většinou je to kvůli tomu, že je špatně zavíčkovaná. Určitě není potřeba kupovat všechny ty fixy, želírovací cukry a podobně. To jsou jen taháky na peníze a do marmelády s tím dostaneme všechno možné, i třeba palmový olej.

Vždycky když se do vaření marmelády pustím, vypadá to v kuchyni jako po výbuchu. Dá se tomu nepořádku vyhnout?
Ne. Bublá to, prská to a i moje kuchyň pak hraje všemi barvami – červená, fialová, oranžová.

Odnesla jste si někdy nějaké zranění?
No jéje, popáleniny mám neustále. To ale k marmeládám, stejně jako nepořádek, zkrátka patří.

Autor: Kamila Minaříková

22.6.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Potravinářství - Pekař slaného-sladkého pečiva 28 000 Kč

Antonínovo pekařství - malé řemeslné pekařství v Praze, hledá pro své nové provozovny, pekaře/ky slaného i sladkého pečiva. Jsme malá rodinná pekárna, velmi pěkné prostředí, směny 12h. krátký/dlouhý týden, denní i noční. Požadujeme chuť do práce a ochotu učit se. Nabízíme možnost ubytování, velmi zajímavý plat 24-30.000 Kč, veškeré příplatky, týden dovolené navíc, stravenky, zam. výhody, pečivo zdarma. Místo prac.: Antonínovo pekařství.

Doprava a logistika - Řidič nákladních vozidel 7,5t 43 000 Kč

Řidič 7,5t Mechanik, přijmeme řidiče nákladních vozidel 7,5t, pro stabilní pravidelnou práci, nejedná se o sběrnou přepravu. Stáří vozidel je 2 roky. Ke sjednání schůzky nás kontaktujte na uvedený MT v prac. dnech 8-17:00 hod.

Gastronomie - Číšník, servírka 35 000 Kč

Kavárna Praha1 Do kavárny v atraktivním lokalitě v centru Prahy přijmeme spolehlivé kolegy - kolegyně na pozici číšník, servírka. Zajímavé platové ohodnocení, férové jednání, přátelské prostředí. Uvítáme příjemné vystupování, pozitivní přístup k zákazníkům, dobrou náladu.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotničtí asistenti, praktické 35 000 Kč

Zdravotničtí asistenti (praktické sestry) Zdravotní sestry. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 35000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: První kontakt:, telefonicky: PO-PÁ 08:00-15:00 - Ing. Renata Prokešová 777 186 918, emailem: renata.prokesova@clementas.cz, , Požadujeme uživatelskou znalost PC, , Zaměstnanecké výhody:, - náborový příspěvek, - nadstandartní platové podmínky, - motivační programy, - možnost profesního růstu, - práci v příjemném a přátelském kolektivu v moderním zařízení, - průběžné vzdělávání, - celodenní stravování zdarma, - možnost přespávání mezi službami nebo ubytování. Pracoviště: Alzheimerprojekt, s.r.o., 281 44 Zásmuky. Informace: Renata Prokešová, +420 777 186 918.


Jaroslav Staník
AKTUALIZOVÁNO
10 6

Policie navrhla obžalovat extajemníka SPD kvůli podněcování nenávisti

Vyhledávač Google
7

Google dostal pokutu přes sto miliard. Zneužíval dominantní postavení

Ostravská univerzita zveřejnila podobu nové budovy „ekonomky“

Část zainteresovaných se už smířila s tím, že na nejvyšších pozicích Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava převládá názor přesunout ekonomickou fakultu (EKF) do kampusu.

Policie obvinila tři lidi. Prodával Berousek mrtvé tygry Vietnamcům?

Člen slavného cirkusového rodu Ludvík Berousek čelí podezření, že prodával tygry do vietnamských restaurací. Policisté a celníci v pondělí provedli razii v Berouskově zooparku v Bášti u Prahy a také v tržnici SAPA v Praze-Libuši.

Po stopách Babičky Boženy Němcové. Poznejte Staré bělidlo i Viktorčin splav

Nejslavnější česká kniha se odehrává v místech, kde vyrůstala nejdůležitější česká spisovatelka. Vyrazit do východních Čech po jejích stopách patří k národním povinnostem.

Šéfka Státního pozemkového úřadu po dohodě s ministrem Tomanem rezignovala

Ředitelka Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatava Maradová dnes po dohodě s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (nestraník za ČSSD). Odchod přitom avizovala již v březnu letošního roku. Tehdy svou rezignací chtěla přispět ke ke koaličním vyjednáváním o složení vlády nové vlády.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT