Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Menší pivovary na Vysočině zvýší výrobu

Jihlava – Menší pivovary na Vysočině plánují zvyšování produkce. Více než zdvojnásobení výrobních kapacit se připravuje v Chotěboři a v Dalešicích.

28.11.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv/VLP

Podle zjištění ČTK se v kraji také zlepšuje nabídka ležáků a speciálních piv v restauračních minipivovarech. Takový pivovar by měl být zanedlouho otevřen v Radniční restauraci v Jihlavě.

Pivovary v kraji ohlašují rozvoj, ačkoliv celková výroba piva v Česku letos klesne. Podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven to bude až o 12 procent. „Je to celorepublikový trend, odklon od velkých značek k těm regionálním,“ uvedl výkonný ředitel svazu Jan Veselý. Lidé podle něj chtějí novinky a změnu.

V Akciovém pivovaru Dalešice na Třebíčsku, známém z filmových Postřižin, se dosud mohlo ročně produkovat do 4000 hektolitrů piva. Po spuštění nových technologií to bude až 10.000 hektolitrů. Poptávka stoupá, ale vybavení je zastaralé, uvedl ředitel Ladislav Urban. Pivovar je v provozu osm let. Jeho modernizace bude stát kolem 19 milionů korun, přibližně polovinu nákladů slíbila zaplatit Evropská unie.

Rozšíření výroby

Pivovar Chotěboř, který funguje teprve od minulého léta, letos uvaří kolem 10.000 hektolitrů piva. Nyní se bude výrobní zázemí rozšiřovat tak, aby roční kapacita stoupla na 25.000 hektolitrů. Při stavbě pivovaru se s takovým cílovým stavem počítalo. Podle nedávného prohlášení zástupců firmy se ale naplnění současných kapacit očekávalo o dva, tři roky déle.

Na nezájem spotřebitelů si nestěžují ani oslovené restaurační minipivovary. V nich se vaří hlavně ležáky, vícestupňová piva a speciality. O rozšíření výroby uvažuje Rodinný minipivovar Pacov, v němž se pivo vaří od letošního února. Výstav se letos dostane ke 400 hektolitrům piva. Sládek Luboš Němec však nechce překročit 1500 hektolitrů. „To je výroba, kterou ještě zvládne rodina bez zaměstnanců,“ vysvětlil. Většina piva se zatím vypije v pivovarské pivnici.

V Pacově se vaří ležáky i piva s různými příchutěmi. Lidé už mohli ochutnat třeba borůvkové, zázvorové a citrusové pivo. V příštím týdnu se začne vařit medový speciál, který obohatí nabídku o Vánocích.

Minipivovar s možností výroby několika stovek hektolitrů piva ročně vznikl před sedmi lety také v želivském premonstrátském klášteře. V tomto roce měl být provoz rekonstruován, ale podle správce Františka Marka se přípravy zpozdily. „Měli jsme problémy se statikou objektu a řešili jsme povolení s památkáři,“ uvedl. Podle jeho odhadu bude přestavba provedena do poloviny příštího roku. Pivo je určeno hlavně návštěvníkům kláštera a jako specialita do pivních galerií.

Autor: ČTK

28.11.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – středa 13. prosince 2017

Videosouhrn SPECIÁL: Česko zpívalo koledy. Podívejte se

Salma Hayek
2 6

Chtěl sex i lesbické scény, ozvala se Salma Hayek, další oběť Weinsteina

Jídla v odpadcích ubude. Řetězce povinně pošlou neprodejné potraviny na charitu

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Ze 785 kilogramů potravin průměrného Čecha skončí ročně v odpadu až 200 kilo. Staří vyhazují méně jídla než mládež.

Praha slaví stříbrnou svatbu s UNESCO

/INFOGRAFIKA/ Před 25 lety se dostalo Praze mezinárodního uznání zápisem na Seznam světového dědictví UNESCO. Zařadila se tak například po bok kambodžského chrámového komplexu Angkor Vat, peruánského Machu Picchu, historického centra Říma nebo Yellow-stonského parku. Praha se spolu s historickým jádrem měst Telč a Český Krumlov stala první českou lokalitou zapsanou na tomto prestižním seznamu.

DOTYK.CZ

Bad Boy světové reklamy se vrátil. Oliviero Toscani je zpátky v Benettonu

Slavný tvůrce kontroverzních světových kampaní z 80. a 90. let se vrátil zpátky do firmy, která ho proslavila. Oliviero Toscani začíná opět vytvářet reklamní kampaně firmy United Colors of Benetton. A hned první kampaň jakoby připomínala nedávnou českou kauzu.

Kam zajít na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT