Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Za menu v restauraci zaplatí hosté více

ZLÍNKSÝ KRAJ - Za obědové menu zaplatí již brzy zákazníci více. Restaurace tak reagují na zdražování potravin.

2.11.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Majitelé restauračních zařízení jsou nuceni zvýšit ceny menu kvůli zdražování mléka, másla a sýrů. „Stoprocentně budeme od ledna zvyšovat ceny. Vždyť kilo sýrové cihly nás stojí teď o padesát korun více a podražit má i maso,“ zdůvodnila provozní rožnovské restaurace Grill bar Petra Slováková. I mnozí další oslovení vedoucí restaurací se shodují, že v příštím roce budou muset sáhnout jejich hosté hlouběji do kapsy. „Nejpozději od Nového roku půjdou určitě ceny za meníčka nahoru,“ konstatoval majitel kroměřížské restaurace Uno Marek Oros.

Naopak někteří podnikatelé zatím vyčkávají. „Uvažujeme o navýšení, jestliže se budou měnit ceny dalších surovin,“ plánoval majitel otrokovické Selské krčmy Dalibor Gregar.

Obědová menu přinášejí hospodským značné zisky. „Vydáme jich stovku denně,“ sdělil Gregala. Podle něj jde o důležitý zdroj výdělku.
„Bez meníček bychom přišli o podstatnou část zákazníků. Večery už bývají slabší,“ přiznal Oros. Zařazení menu do nabídky funguje i jako reklama. „Je to dobrá upoutávka na kvalitu kuchyně. Restaurace si tak buduje pověst. Host přijde poprvé, ochutná cenově výhodné jídlo a pak se může v případě spokojenosti vrátit a objednat si i dražší pokrm, protože už podniku důvěřuje,“ míní Slováková.

Zdražování může ovlivnit i návštěvnost restaurací. „Je možné, že lidé budou chtít více ušetřit a jídlo si budou nosit do práce z domu,“ připustila Slováková. Podle ní bude záležet na podnicích, zda mají silnou stálou klientelu a jak kvalitní jídlo podávají. „Vše závisí na pestrosti. Neustále se musíme vyvíjet, jít s dobou a vyhledávat nové recepty,“ podotkla provozní uherskohradišťské Restaurace NO 6 Blanka Otrubová. U tvorby jídelníčku je třeba přemýšlet. „Všímáme si, co si lidé nejvíce objednávají. Například mezi přílohami je největší zájem o hranolky a brambory,“ informovala Slováková. Je nutné brát v úvahu i sezonnost chutí. „Teď jdou více hutnější jídla jako svíčkové a rajské, které zahřejí. Na jaře a v létě zase zařazujeme více zeleninových jídel - například květák a různé druhy salátů,“ osvětlila Otrubová.

Mezi restauračními zařízeními podávajícími obědová menu je podle oslovených hospod vysoká konkurence. „Navíc mladí lidé podlehli západnímu trendu a navykli si chodit spíše do rychlých občerstvení,“ dodala Otrubová.

Majitelé restaurací se shodují, že klidný oběd je zdravější alternativou stravování. V oblibě jsou především česká jídla. „Omáčky si už lidé tak často doma nevaří, ale s chutí si je dají, když se jdou najíst ven,“ tvrdila Otrubová.

Některé podniky menu ve své nabídce nemají. Jsou to většinou specializované restaurace. „Nakupujeme kvalitní italské suroviny, takže bychom nemohli konkurovat nízkým cenám menu. Navíc si chceme držet úroveň kuchyně, kde se podávají speciality. Jsme menší restaurace, styl fast foodů nebo vývařoven by nám neseděl,“ zdůvodnil majitel zlínské italské restaurace Dolce Vita Pierangelo Scalvini.

2.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lídr ODS Petr Fiala
1 14

Ne, menšinovou vládu nepodpoříme, zaznělo z širšího vedení ODS

Bývalý gubernátor Oděské oblasti Michail Saakašvili
1 11

Gruzínec Saakašvili u kyjevského soudu: Jsem válečný zajatec

AKTUALIZOVÁNO

Na Manhattanu chtěl zabíjet mladý Bangladéšan, policie ho zadržela

/VIDEO, FOTO/ Newyorská policie dnes zasahovala na Manhattanu, kde došlo k výbuchu v podchodu metra pod autobusovým terminálem Port Authority. Linky metra v okolí incidentu byly uzavřeny. Na místě byli podle dostupných údajů čtyři zranění, z čehož jeden je údajný pachatel. Toho policie zadržela. Jedná se o mladého imigranta z Bangladéše, Akayeda Ullaha, žijícího v USA sedm let. Pachatel k činu zřejmě použil takzvanou trubkovou bombu. Starosta města Bill de Blasio oznámil, že šlo o pokus o teroristický čin.

Výkladní skříň ruské energetiky startuje. Nový blok JE Leningrad stavěli i Češi

Energetická společnost Rosatom v tomto týdnu spustila hned dva nové jaderné bloky najednou. Vedle 4. bloku Rostovské jaderné elektrárny (JE) začalo fyzikální spouštění také u 1. bloku JE Leningradská II. Ten je vybaven dnes nejmodernějším reaktorem typu VVER-1200, který by chtěli Rusové postavit i ve Finsku a v Maďarsku. 

Pod Rýchorskou boudou se ztratil turista. Našli ho díky termokameře

Ztraceného muže, který se vydal v noci pěšky z Horního Maršova na Rýchorskou boudu, našli dobrovolní hasiči z Horného Maršova s policisty díky čerstvým stopám ve sněhu a termokameře.

Petr Fiala: Nepletu se do toho, co neznám

/ROZHOVOR/ Mňága a Žďorp letos slaví 30 let své existence. Turné vyvrcholí v úterý 12. prosince v pražském Foru Karlín. Zpěvák Petr Fiala povídal nejen o tom, jak jeho nálada a osobní život ovlivňuje tvorbu a jaký má vztah k politice.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT