Město Kraslice na Sokolovsku zvažuje založení městské policie. Podle rozhodnutí zastupitelů by měla vzniknout od roku 2013. Důvodem jsou obavy obyvatel města z nárůstu kriminality a rušení pořádku v souvislosti s nepřizpůsobivými obyvateli.

Podle starosty sedmitisícového města Zdeňka Brantla (Sdružení nestraníků) odešle radnice dopis krajskému policejnímu řediteli s žádostí o posílení místního obvodního oddělení Policie ČR. Vzhledem k celostátnímu snižování stavů policie navýšení počtu policistů ale není příliš pravděpodobné.

Jasné také ještě není, kolik strážníků by měla městská policie v Kraslicích mít. I jen minimální počet dvou strážníků by představoval náklady v rozpočtu zhruba milion korun. Podle zastupitelů by přitom dva strážníci jen těžko mohli nějak výrazně řešit problémy v ulicích.

Na rozhodnutí o počtu strážníků a nalezení zdrojů na jejich financování i vhodného sídla městské policie budou mít v Kraslicích ještě rok.

Podle místostarosty Otakara Miky (Otevřená radnice) je ale třeba také vzít v potaz připravované legislativní změny, které mají být zaměřeny na problémy související s nepřizpůsobivými lidmi. I proto by podle něj bylo vhodné rok se zřízením městské policie počkat. Upozornil také na to, že i přes nárůst problémů s veřejným pořádkem by bylo kontraproduktivní prezentovat Kraslice jako ohrožené město.