Takovéto akce přitom nejsou ojedinělé. „Vzhledem k tomu, že obliba farmářských trhů stále stoupá, zvýšili jsme i počet našich kontrol,“ vysvětluje ředitel veterinární správy Zbyněk Semerád. V celé České republice už proto letos veterináři provedli 225 podobných kontrol.

U stánku farmy K.E.K. kontrolorky měří teplotu ledničky, zaměřují se i na datum spotřeby. „Sledujeme podmínky skladování, značení výrobků,“ shrnuje kontrolorka Miroslava Chaloupková. V minulosti podle ní závady odhalovali častěji než nyní. „Kultura prodeje je dnes mnohem vyšší, prodejci se sami zajímají o podmínky, které musí dodržovat,“ dodává.

To je i případ tohoto stánku. Pracovnice veterinární správy po několika minutách vynášejí verdikt: bez závad. Farmáře Davida Erlebacha to nepřekvapuje. „S kontrolami se setkáváme přibližně jednou za měsíc a půl, už víme, co se od nás očekává,“ vysvětluje.

Ve čtvrtek 19. července vyrazily pracovnice Státní veterinární správy na kontrolu trhovců na farmářských trzích v Kostelní ulici. Zaměřily se na kontrolu živočišných produktů. Na snímku teploměr.

Bezproblémový je i vedlejší stánek s včelím medem. Na etiketě sklenic stojí, že mají být skladovány při teplotě do 25 stupňů, i tady proto následuje měření teploty. A i zde je vše v pořádku. „Ve stánku mám chladno, med se tu rozhodně nepřehřívá,“ připomíná včelař Pavel Pařík.

Ne vždy jsou ale výsledky kontrol takto pozitivní. „Už se nám stalo, že jsme museli ukončit prodej, třeba právě kvůli podmínkám skladování,“ popisuje Miroslava Chaloupková.

Na farmářských trzích v Libereckém kraji letos veterináři odhalili dva prohřešky, loni pět. „Nejčastějšími závadami je nechránění produktů před kontaminací, nesprávná hygienická praxe, setkáváme se s tím, že některé potraviny jsou neznámého původu,“ vyjmenovává krajský ředitel veterinární správy Roman Šebesta.

Při čtvrteční kontrole v Kostelní navštívily pracovnice pouze dva stánky. „Dozorujeme jen potraviny živočišného původu,“ uzavírá Šebesta. Prodejce zeleniny má totiž na starost inspekce potravinářská.