Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) Rusko patří mezi priority českého zahraničního obchodu. „Ty největší projekty česko-ruské spolupráce jsou realizovány v regionech Ruské federace," uvedl Kuba.

Podle statistik sice obchod mezi Ruskem a Českem pravidelně roste, obchodní bilance ČR je ale pasivní. „To spočívá v tom, že velkou část našich potřeb při dodávkách ropy a zemního plynu nadále kryjeme z Ruska. Ty nůžky se ale mají tendenci uzavřít, primárně díky růstu české přítomnosti a úspěchu našich firem na ruském trhu," uvedl Hovorka.

Podle něj patří ke klíčovým trhům a příležitostem pro české firmy energetika, zejména jaderné strojírenství. Ruské firmy modernizují a rozvíjejí svou průmyslovou základnu. Celá řada zařízení pochází z bývalého Československa. Zkušenost s tímto vybavením je podle Hovorky v Rusku dobrá. „Český průmysl je schopen nabídnout poměr kvalita cena, který náročný ruský klient hledá," uvedl Hovorka.

Podle něj jsou české firmy úspěšné i v dopravním strojírenství, například při dodávkách do systému městské hromadné dopravy. Příležitosti jsou i při výstavbě multifunkčních budov nebo v dopravním stavebnictví. „Velmi často jde o spolupráce s ruskými partnery," uvedl Hovorka.

Zahraniční obchod mezi ČR a Ruskem v posledních letech roste. Loni české firmy zvýšily vývoz do Ruska o bezmála 50 procent na 5,2 miliardy dolarů. Dovoz z Ruska se zvýšil o téměř pětinu na 8,1 miliardy dolarů. Loni obrat zboží mezi Ruskem a ČR ve srovnání s rokem 2010 vzrostl o 28,5 procenta na 13,31 miliard amerických dolarů (255 miliard korun).

České firmy v posledních měsících získaly v Rusku několik významných zakázek. Například brněnský Unis bude v Rusku za miliardu eur modernizovat krasnodarskou rafinerii ropy. České firmy pod vedením OHL ŽS mají také letos začít stavět na Urale železnici. Rozpočet celého projektu je 58 miliard korun.

Čtěte také: Polovina malých a středních firem zvýšila export