Ministerstvo chce finančně pomáhat zejména malým obcím, které investují do nákladných projektů, pak na ně nezískají peníze a mají kvůli tomu finanční mezery v rozpočtech. Novinářům to ve čtvrtek v Kladně po jednání s regionálními starosty řekl ministr Ivan Fuksa (ODS).

Fuksa uvedl, že podobný dotační program v minulosti fungoval na ministerstvu pro místní rozvoj, které ho zrušilo. Chce nejprve zjistit, proč už neexistuje a jestli vůbec může kvůli evropským směrnicím fungovat. „Druhou věcí bude finanční objem programu. Na projekty se uvolňuje určitý balík peněz, poptávka po nich je však mnohem vyšší než nabídka,“ dodal Fuksa. Jednání o dotacích na projektové dokumentace jsou podle něj teprve na začátku.

Výstavbě neodpovídá místní infrastruktura

Podle ministra je ve Středočeském kraji podíl obcí s nedostatečnou vodohospodářskou sítí vyšší než republikový průměr devět procent kvůli developerskému rozvoji. „Přibývají tady rodinné domy, ale výstavbě neodpovídá místní infrastruktura,“ míní Fuksa. Nyní podle něj ministerstvo rozhoduje o 15 žádostech jen z Kladenska, v nichž obce žádají o částku zhruba 500 milionů Kč. „Většinou se jedná o peníze na stavbu splaškové kanalizace a vodovodů. V několika případech to jsou rekonstrukce čističek odpadních vod,“ dodal Fuksa.

Na programu jednání ministra s regionálními starosty bylo také získávání evropských dotací po roce 2013. Podle Fuksy zatím není známý obnos peněz, který stát získá. Prioritou podle něj však bude podpora zvýšení konkurence schopnosti zemědělců a rozšíření možností pro jejich podnikání. „V jiných evropských zemích sedlák jenom nehospodaří, ale provozuje například hotel nebo restauraci, což také snižuje nezaměstnanost na venkově,“ řekl Fuksa.

Čtěte také: Na opravu starých kanálů dají v Blansku miliony