Poprvé od problematického výběru a uzavření smlouvy a dodatků na dodávku a provozování mýtného v letech 2005 až 2007 je tu podle ministerstva transparentní otevřené zadávací řízení, které neurčuje, jestli použít pro výběr mýtného od nákladních vozidel konkrétní technologii. Jestli zvítězí mikrovlnný nebo satelitní systém ukáže až vyhodnocení celé soutěže.

„Rozsah mýtného se podle rozhodnutí vlády rozšíří od roku 2020 o dalších 900 kilometrů silnic I. třídy. Celkem by tedy nový provozovatel mýtného systému měl vybírat poplatky na 1347 kilometrech dálnic a 1141 kilometrech silnic I. třídy," vysvětlil ministr dopravy Dan Ťok.

Přepravní společnost DPD. Ilustrační foto.
Zákazníci si ročně nevyzvednou zboží za pět miliard, pláčou e-shopy

Dohromady je očekávaná cena zakázky na 10 let v hodnotě necelých 29 miliard korun. Na přihlášení se do tendru budou mít uchazeči následující dva měsíce, vyhodnocení soutěže a uzavření smlouvy Ministerstvo dopravy předpokládá do srpna 2018. Meziročně výběr mýtného od nákladních automobilů roste.

Prostřednictvím mikrovlnných mýtných bran se mýtné v Česku vybírá od roku 2007. Za deset let se na mýtném vybralo 77,5 miliardy korun, loni to bylo 9,89 miliardy korun a jenom za necelou polovinu letošního roku narostl výběr mýtného o necelá čtyři procenta.

Benzínová pumpa. Ilustrační foto.
Tankování v zahraničí se prodraží, plná nádrž stojí v Itálii o 500 korun víc

Současné vedení ministerstva v čele s Danem Ťokem se vypořádalo s tím, že smlouva se stávajícím provozovatelem systému nepočítala po deseti letech se svým koncem, ani s předáním systému novému provozovateli. To se podařilo vyřešit, upravit kontrakt, prodloužit jej na maximálně tři roky a vypsat novou transparentní soutěž.

Jednotný celostátní mikrovlnný systém podobně jako v Česku funguje v pásu zemí od Itálie, přes Rakousko, Polsko a Bělorusko. Naopak satelitní systém využívají Německo, Slovensko, Maďarsko a částečně Belgie, která jej kombinuje s mikrovlnou variantou.

Mobil na pláži. Ilustrační foto
Placený roaming v EU končí. Volání a data zlevní, ale ne všude a všem