Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD), podle níž změny vyplývají z návrhu zákona, který ministerstvo připravuje. Úřad tak prý chce bránit pančování a daňovým únikům, vinaři a provozovatelé vinoték s návrhem nesouhlasí, uvádí MfD.

Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) podle deníku odmítá, že by cílem připravovaného zákona byl plošný zákaz prodeje sudového vína. Ministerstvo podle něj v současnosti pracuje se třemi variantami. První z nich počítá s tím, že stáčené víno bude možné prodávat pouze u výrobce vína, tedy u vinaře ve sklepě. „Dál je tady cesta dát víno do nějakého balení, které nebude možné falzifikovat. A třetí – posílení kontrol," cituje MfD Jurečku. O všech možnostech prý s vinaři chce ještě mluvit. Jeho úřad ale v paragrafovaném znění představil verzi, která počítá s variantou nejpřísnější, dodává MfD.

„I když se ve vinotékách prodává 80 procent sudového vína, jehož původ může být různý, pořád to je pro nás hlavní odbytiště. Kdyby měly skončit, znamenalo by to konec i pro řadu malých vinařů, kteří se nedostanou do řetězců," řekl listu Jiří Maděrič, místopředseda Vinařské asociace ČR. Nově by se podle MfD víno ve vinotékách smělo prodávat jen v takzvaných bag in boxech, tedy vacích o objemu zhruba do deseti litrů, nebo v PET lahvích, které by však dodával přímo výrobce.