Největší částka z nově přidaných dvou miliard, více než 1,4 miliardy korun, je určená na rekonstrukci nebo výstavbu stájí, dojíren, skladů a jímek. Přibližně 500 milionů korun je pak pro potravinářské firmy na inovace. Na výstavbu jatek, sýráren a dalších zpracoven zemědělských produktů dostanou potravináři navíc 200 milionů korun.

"Živočišná výroba je klíčová pro zachování a rozšiřování pracovních míst zejména na venkově, kde bývá menší nabídka pracovních příležitostí. Důležité je také udržení mladých lidí na vesnici," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nastavení dotací kritizovali malí sedláci zastoupení v Asociaci soukromého zemědělství i ekozemědělci. Nastavení dotací je podle Jordána kompromisem mezi žádostmi velkých svazů sdružených například v Agrární komoře.

Z programu rozvoje venkova budou moci zemědělci do roku 2020 čerpat téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek představují evropské zdroje.

Hlavním cílem programu je poskytovat podporu na obnovu, zachování a zlepšení ekosystémů závislých na zemědělství zejména prostřednictvím takzvaných agroenvironmentálních opatření, dále investice zlepšující konkurenceschopnost a inovace zemědělských podniků, podpora mladým lidem, kteří začínají pracovat v zemědělství, nebo péče o krajinu.