Úřad začne v rámci Programu rozvoje venkova dotovat výstavbu bioplynových stanic během několika dní, informovalo dnes ministerstvo zemědělství (MZe).

Když Fuksa v červenci dotace zastavil, jeho rozhodnutí tehdy vyvolalo bouři nevole mezi agrárními organizacemi i sdruženími hájícími zájmy venkova. Bendl prý k obnovení programu dospěl na základě podrobného přezkoumání situace kolem provozování bioplynových stanic.

Podle Bendla by ke spalování v bioplynových stanicích měly přednostně být využívány odpady ze zemědělské a lesnické výroby. "Využívání těchto odpadů a zbytků by mělo být zásadní podmínkou pro přidělování podpor projektům zabývajícím se obnovitelnými zdroji energie. Rozvoj přitom musí být organizovaný a smysluplný, nikoli živelný, jako v případě slunečních elektráren," uvedl ministr. Cílem zemědělství má být podle něj především produkce potravin, až poté by mělo být zdrojem biomasy jako obnovitelného zdroje energie. "Nebráním se ale tomu, aby (výroba biomasy) ve vyvážené míře využívala volné či vhodné plochy zemědělské půdy," poznamenal.

„Je to dobrý signál a my to kvitujeme,“ komentoval dnešní krok ministerstva během svého vystoupení na odborném semináři o budoucnosti zemědělské politiky prezident Agrární komory Jan Veleba.

Své červencové rozhodnutí MZe ještě v době, kdy ho řídil Fuksa, zdůvodnilo mimo jiné strachem z neúměrného nárůstu výkupu dotované energie a snahou uspořit peníze. Agrární komora se proti kroku ministerstva ihned ohradila. Zemědělským podnikům prý hrozily z rozjetých projektů mnohamilionové škody. Ukončení dotací je navíc podle kritiků v rozporu s dlouhodobým vládním plánem, a Česko tak přijde o peníze z Bruselu. Verdikt MZe okamžitě kritizovali i bankéři, kteří výstavbu bioplynový stanic spolufinancují.

Jak dnes uvedl Veleba, podle kvalifikovaného odhadu Agrární komory by instalovaný výkon bioplynových stanic v Česku měl v roce 2013 dosáhnout 250 MW. Ministerstvo průmyslu a obchodu při vyjadřování obav, že by v této oblasti mohly nastat stejné problémy jako u solárních elektráren odhadovalo jejich výkon ve stejném období na 450 MW. Vysoké dotace pro sluneční zdroje se výrazně promítly do cen energie.

Podle MZe dotace na vybudování 146 bioplynových stanic dosáhly od roku 2007 do loňska celkem 2,7 miliardy korun. Dokončeno a zaplaceno bylo 72 projektů s podporou 1,4 miliardy Kč.

Energetický regulační úřadu (ERÚ) v polovině října informoval, že bude spolupracovat s Agrární komorou v oblasti bioplynových stanic. Zemědělci mají energetikům pomáhat při ověřování druhů biomasy určených jako palivo pro bioplynové stanice