„My počítáme v příjmu státního rozpočtu na příští rok s nějakou částkou z Lesů ČR," uvedl Babiš s tím, že by mělo jít přibližně o čtyři miliardy korun. „Ale peníze na účtu jsou různě, v SÚKL, v České poště. Doposud se tomu nikdo nevěnoval a nikoho to nezajímalo, jak ty peníze, jestli pracují, nepracují, na co slouží," řekl také.

Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že stát vždy dobře věděl o výši nerozděleného zisku ve strategických státních podnicích. Stát je podle něho drží proto, aby je rozvíjel, a v souvislosti s Babišovými plány hovořil o jejich „vybrakování". „Takhle ať si řídí vlastní firmy, a ne státní strategické podniky," vzkázal Babišovi Kalousek.

Z dobrých podniků, které mají peníze, je podle Babiše možné vzít si dividendu. Ke každému je ale podle něho potřeba přistoupit různě po analýze, jaké má investiční záměry a podobně.

S částkou v řádu jednotek miliard z takových státních firem už počítá i první návrh státního rozpočtu na příští rok, který chce Babiš koalici předložit příští týden. „Počítáme, určitě si myslím, že firmy jako Čepro nebo Mero mají velice dobré bilance a mohli bychom si vzít dividendu," dodal.

Rozdělení zisku akcionářům

Šéf státní pokladny nedávno navrhl, aby ČEZ vyplatil celý loňský zisk akcionářům. Čistý zisk ČEZ loni činil 35,2 miliardy korun. Stát, který ve firmě vlastní 70procentní podíl, by tak získal zhruba 25 miliard korun, o deset miliard více než loni.

Zatímco ČEZ je akciovou společností, například Lesy ČR a Česká pošta jsou státní podniky. Na ně se vztahuje úprava přijatá v minulém volebním období ještě za pravicové vlády s účastí ODS a TOP 09, která státu umožňuje čerpat z nich peníze do státního rozpočtu.

Někdejší ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) v minulosti hovořil o tom, že Lesy ČR měly k dispozici asi 12 miliard korun a národní podnik Budvar asi dvě miliardy korun. Dozorčí rada Lesů ČR schválila už loni v září převod šesti miliard do státního rozpočtu. Podle prosincových informací čekal státní podnik na žádost vlády.

V Česku funguje 25 ekonomicky aktivních státních podniků. Přijatá úprava zákona se podle tehdejších vládních materiálů měla týkat Lesů ČR, Státní tiskárny cenin, České pošty, Řízení letového provozu, Vojenských lesů a statků a národního podniku Budějovický Budvar.