Národní ekonomická rada vlády (NERV) bude mít v dozorčí radě pivovaru dva zástupce. Uvedl to server Česká pozice.

Novým členem dozorčí rady Budvaru byl jmenován finanční odborník Jan Procházka, hlavní analytik a ředitel investiční společnosti Cyrrus, který je členem NERV. Dalším zástupcem poradního orgánu vlády NERV je profesor ekonomie a zakladatel české poradenské firmy EEIP Michal Mejstřík, který byl do dozorčí rady Budvaru jmenován již dříve.

Na členství v dozorčí radě ve čtvrtek rezignoval Bendlův poradce Tomáš Jindra, aby svým odchodem uklidnil politicky vyhrocenou situaci kolem podniku a aby umožnil urychlené řešení stavu společnosti, uvedl server s odvoláním na dobře informované vládní zdroje.

Kromě Jindry opustí dozorčí radu pražský politik ODS Filip Dvořák. Odvolán byl také hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). Končí i architekt z Českého Krumlova Robin Schinko, člen jihočeské ODS, který před lety zastával funkci náměstka ministra práce a sociálních věcí. Jeho místo zůstane zatím neobsazené.

Předsedou dozorčí rady se zřejmě stane Roman Boček

Z dosavadních členů zůstane v dozorčí radě Bendlův první náměstek Roman Boček (ODS), dále ekonom z Třeboně Jiří Lexa (předseda jihočeské organizace Věcí veřejných) a bývalý náměstek ministra zemědělství a současný prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman (ČSSD). Boček, který není v příbuzenském vztahu s generálním ředitelem pivovaru Jiřím Bočkem, se podle serveru zřejmě stane předsedou dozorčí rady.

Dozorčí rada Budvaru měla doposud 12 členů. Čtyři jsou zaměstnanci podniku a osm lidí je jmenováno po dohodě vládních a opozičních politiků. Nově bude tento poměr tři ku šesti, napsal server Česká pozice.

Budvar, který je čtyřkou tuzemského pivovarství, loni prodal 1,32 milionu hektolitrů piva, což bylo meziročně o 5,5 procenta více. Pivovar tak zaznamenal druhý nejlepší výsledek ve své stošestnáctileté historii.

Čtěte také:

Budvar jako terč. Odstřelí ministr jeho šéfa?

Zaplaví hospody "americký Budvar"?