„Evropa. Stále mám obavy z Evropy. Znepokojuje mě zejména Francie," řekl podle agentury Reuters ministr na otázku, čeho se nejvíce obává a kde by jeho ekonomické prognózy nemusely vyjít.

„Myslím si, že některé evropské banky pořád nekáply božskou. Pořád nevíme, jak vlastně vypadají jejich účetní knihy, a to už máme pět, šest, sedm let od začátku krize. Bude tam něco ošklivého a až to vyplave na povrch, světové ekonomiky to uškodí," prohlásil ministr na konferenci k federálnímu rozpočtu na období 2014–2015. Samotný rozpočet Flaherty ukázal o den dříve.

Obavy týkající se finančního zdraví francouzských bank se mezitím pokusil zmírnit francouzský ministr financí Pierre Moscovici. „Když budu uvažovat o francouzských bankách, jsem si jist, že ohledně kontrol kvality aktiv se není čeho obávat," sdělil podle Reuters novinářům. Problém s francouzskými bankami podle jiného dnešního vyjádření nevidí ani guvernér francouzské centrální banky Christian Noyer.

Flaherty byl hlasitým kritikem

Reuters nejprve uvedl, že Flaherty je znepokojen francouzskými bankami. Později se ale ukázalo, že Flaherty hovoří o evropských bankách, nikoliv o francouzských. Francouzskou ekonomikou nicméně znepokojen je.

Flaherty byl během hospodářské recese a v následném období hlasitým kritikem stavu evropských bank i státních financí. Francouzský bankovní regulátor několik let zdůrazňuje, že francouzský bankovní systém je v solidní kondici. Správnost metody jeho regulace prý potvrzuje skutečnost, že během finanční krize nepadla žádná velká francouzská banka.