Od roku 2016 pak plánuje ministerstvo po diskusi s odbornou veřejností zrušit koncept superhrubé mzdy a nahradit sedmiprocentní daň pro vysokopříjmové občany druhou sazbou daně.

„Abychom stihli úpravy od příštího roku, tak máme zhruba jeden měsíc, abychom je začlenili do zákonů. Lze říci, že v návrzích s účinností od 2015 budou změny, které jsou nutné a nezbytné anebo jsou to změny vyplývající z koaličních dohod, které nejsou komplikované," uvedla Hornochová. Na jednání vlády by se materiály podle ní měly dostat v červnu nebo červenci. „Bohužel to ale vypadá, že k podpisu zákona dojde opět někdy v průběhu prosince, tedy až ke konci roku," dodala.

Zřízení Jednoho inkasního místa

Ministerstvo chce zrušit v zákoně zřízení Jednoho inkasního místa. Spolu s tím plánuje ze zákona odstranit schválené plošné osvobození dividend od daně a nižší limity na daňový odpočet úroků z hypoték a stavebního spoření. Zůstane tak limit 300.000 korun namísto v zákoně schválených 80.000 Kč.

V zákoně o zřízení Jednoho inkasního místa (JIM) se podle Hornochové ukazuje, že dlouhá doba od schválení k aplikaci zákona nemusí být pozitivní. Zákon byl totiž přijat na konci roku 2011 a mezitím řada věcí byla novelizována v jiných předpisech. „Ustanovení zákona jsou tak prakticky nepoužitelná," uvedl Hornochová.

Důvodem zrušení JIM je podle náměstkyně mimo jiné i loňská reorganizace daňové správy a rekodifikace občanského zákoníku. „A kdybychom přišli ještě s takto výraznou změnou placení daní, tak by systém nemusel fungovat. Nerezignujeme ale na ten koncept," uvedla.

Třetí sazba DPH

Pokud jde o třetí sazbu DPH uvažovalo podle Hornochové ministerstvo o pětiprocentní sazbě. Ovšem jen v případě léků by tak rozpočet přišel o 7,8 miliardy korun a knih o půl miliardy. Pracovně proto zvažuje desetiprocentní sazbu. V případě dětské výživy ministerstvo požádalo koaliční partnery o vyjádření, co je záměrem a čeho by se změna měla konkrétně týkat.

Obnovení slevy pro pracující důchodce pak podle náměstkyně zatíží příští rok rozpočet dvěma miliardami korun a v roce 2016 půlmiliardou korun. Omezení výdajových paušálů bude podle ní podrobeno ještě diskusi. „Bylo by ale potřeba je minimálně zastropovat, protože je nesystémové, aby některé byly omezeny a některé ne," dodala.

Opatření proti daňovým únikům

V opatřeních proti daňovým únikům by chtělo ministerstvo zavést on-line registrace tržeb a účtenkovou loterii. Koncem letošního roku by měla být hotová analýza chorvatského a maďarského modelu, který by úřad chtěl využít. Dále ministerstvo chce zvýšit zdanění hazardu a zdanit obecně loterie provozované prostřednictvím internetu.

Od příštího roku by se měl rozšířit institut nespolehlivého plátce DPH, měl by být zřízen centrální registr bankovních účtů a od roku 2016 by měla být zavedena elektronická evidence pro účely DPH.

Daňová kvóta v ČR je podle Babiše relativně vysoká a náklady na práci se blíží Francii. „Pokud přesvědčíme všechny potenciální plátce, že se nahoře neplýtvá, nekrade, tak se možná dočkáme toho, že jednou budeme všichni pyšní na to, že platíme daně," uvedl Babiš.

Přehled dnes představených změn a opatření ministerstva financí v oblasti daní

Legislativní úpravy od roku 2015 ke zlepšení fungování systému a uskutečnění závazků koalice:

- Zavedení vyšší slevy na druhé a další dítě. Dnes je možné na každé dítě odečíst z daní 13.404 Kč. MF pracuje s verzí, že u druhého a dalšího dítěte by byla sleva o 1200 korun ročně vyšší.
- Opětovné zavedení slevy na daňového poplatníka u pracujících důchodců ve výši 24.840 Kč
- Omezení výdajových paušálů (způsob a výše v diskuzi)
- Nebude zavedena jednotná sazba DPH 17,5 procenta (se zavedením počítá zákon o zřízení Jednoho inkasního místa schválený v roce 2011)
- Vypuštění povinnosti podávat daňové přiznání kvůli sedmiprocentnímu solidárnímu zvýšení daně u vysokopříjmových skupin
- splnění minimální sazby spotřební daně u tabákových výrobků (novela již v připomínkovém řízení)
- zrušení realizace Jednoho inkasního místa a plošného osvobození dividend od daně (počítá s tím zákon o zřízení Jednoho inkasního místa schválený v roce 2011)

Koncepční změny od roku 2016:

- zrušení konceptu superhrubé mzdy
- nahrazení sedmiprocentního solidárního zvýšení daně u vysokopříjmových skupin druhou sazbou daně
- další úpravy v oblasti fyzických osob jako je například harmonizace základů na sociálním a zdravotním pojištění

Opatření proti daňovým únikům od roku 2015:

- rozšíření uplatnění reverse-charge mechanismu (tento mechanismus ulehčuje odběrateli či příjemci zdanit zboží nebo službu ve svém státě bez složitého uplatňování nároku na odpočet daně v jiném státě nebo nutné registrace k dani z přidané hodnoty v tomto cizím státě)
- rozšíření institutu nespolehlivého plátce DPH
- zřízení centrálního registru bankovních účtů

Opatření proti daňovým únikům od roku 2016:

- zavedení elektronické záznamní evidence pro účely DPH

Opatření proti daňovým únikům bez konkrétního termínu:

- on-line registrace tržeb a účtenková loterie
- vyšší zdanění hazardu, zdanění zahraničních provozovatelů a obecně loterií provozovaných prostřednictvím internetu
- zlepšení výkonu správy (elektronizace, analytická práce s daty, cílené kontroly)
- rozšíření kompetencí Celní správy v trestním řízení a zavedení systému sledování pohybu pohonných hmot