Podle čísel o globálním provozu na internetu, která registruje společnost Intel, počet mobilních zařízení s přístupem na internet (přenosné počítače včetně Ultrabooků, chytré telefony, tablety, čtečky a podobně) převýší sedm miliard a jejich počet bude tedy poprvé více než obyvatel planety.

Podle prognózy společnosti Intel dojde v roce 2015 ke zdvojnásobení počtu mobilních zařízení na 15 miliard, takže na každého obyvatele Země v průměru připadnou dva přístroje s vlastní IP adresou.

Vzhledem k tomu, že se zvýší reálný počet uživatelů internetu ze stávajících dvou miliard na tři, poroste dále globální objem datové výměny. Do roku 2015 se ztrojnásobí a přesáhne 4,8 zetabytu ročně.

„Už nyní přes každého z nás denně projdou data v objemu více než jednoho Gigabytu, za tři roky bude každý uživatel generovat denně více než 4 Gigabytu dat tedy zhruba stejný objem jako dva dvouhodinové filmy v HD kvalitě," ilustruje narůstající koloběh digitálních nul a jedniček Pavel Svoboda, PR manažer společnosti Intel. V důsledku toho se tak ročně až o 50 procent zvýší objem dat, která bude třeba ukládat.

60 sekund na internetu

Co se stane za šedesát sekund na internetu? Globálně se přenesou data v objemu 639 800 Gigabytů. Dále je staženo 47 tisíc aplikací, uskuteční se více než dva miliony vyhledávání na Gogolu (před rokem je 694 455). Odešle se na 204 milionů e-mailů (před rokem jen 168 milionů), 277 tisíc lidí se přihlásí na svůj účet na Facebooku, zobrazí se šest milionl webových stránek.

Tím to však ani zdaleka ještě nekončí. Lidé na You Tube nahrají 30 hodin obrazového materiálu a současně je zde zhlédnuto 1,3 milionu videí. Na Twitteru se objeví 100 tisíc nových tweedů a současně zde přibude 320 nových uživatelů. Na Wikupedii je publikováno šest nových článků nebo hesel a dojde k zaregistrování 1300 nových mobilních telefonů. To vše se stane za pouhých 60 sekund.

V roce 2015 bychom potřebovali plných pět let na to, abychom viděli všechny videa, která přibudou za jednu sekundu.

Je tedy zřejmé, že bez internetu bychom se už neobešli. Ale zároveň stojí za úvahu, kolik informací na něm zveřejněných nezbytně potřebujeme.

Minuta na síti

Přenos dat: 639 800 GB

Stažených aplikací: 47 000

Vyhledávání Google: přes 2 mil.

E-maily: 204 mil.

Zobrazení stránek: 6 mil.

You Tube: 30 hodin videí

Zhlédnuto: 1,3 mil. videí

Wikipedie: šest nových článků