Lidí bez zaměstnání je podle oficiálních statistik Úřadu práce ČR nejméně od června roku 1997. Jejich podíl tvoří aktuálně 2,8 procenta.

Pražské tržnice - prodej ovoce a zeleniny.
Inflace zvolnila, ceny potravin v listopadu dokonce klesly

„Stále patrnější jsou známky toho, že míra nezaměstnanosti definitivně narazila na své dno současné fáze hospodářského cyklu,“ domnívá se hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Svědčí o tom i ta skutečnost, že v listopadu nedošlo k dalšímu jejímu poklesu, jak je obvyklé, nýbrž setrvala na říjnové úrovni. V letech 2017 či 2016 míra nezaměstnanosti klesala i mezi říjnem a listopadem,“ doplňuje Kovanda.

Možné vyšší mzdy

Komu nastalá situace hraje do karet především, jsou zaměstnanci. Ti by se měli v příštích měsících dočkat vyšších odměn za odvedenou práci.

„Nesoulad mezi volnými uchazeči a nabízenými pracovními místy na pracovním trhu bude i v nadcházejících čtvrtletích hlavním důvodem pokračujícího rychlého růstu mezd, a to navzdory nižšímu tempu růstu české ekonomiky,“ přidává analytik společnosti Akcenta CZ Miroslav Novák.

Počet nabízených pozic je nicméně nadále vyšší než počet lidí bez práce. Aktuálně se tento ukazatel pohybuje na hranici 323 542 míst.

„To, že by však byla významnější část volných pracovních míst zaplněna ze současných nezaměstnaných je však téměř nereálné. Řada firem tak i v nadcházejících měsících musí počítat s velmi obtížným sháněním nových zaměstnanců,“ dodává Novák.

Ilustrační fotografie.
Stát dává na bydlení miliardy, jejich využití už ale nesleduje, zjistil NKÚ