Česko tak mírně zaostává za průměrem EU, který klesl o dva procentní body na 31 procent. Celosvětový podíl pirátství je 43 procent a ČR v žebříčku zemí s nejnižší mírou nelegálního softwaru patří 12. příčka. Na Slovensku za poslední tři roky klesl objem nelicencovaného softwaru o pět procentních bodů na současných 37 procent.

Nejčastěji nelegálně kopírovaným softwarem v Česku jsou komerční operační systémy, kancelářské, grafické a CAD programy, antivirové programy a počítačové hry. Objem nelegálního softwaru se daří snižovat zejména kvůli zvyšování povědomí o rizicích spojených s pirátstvím a nekompromisním vymáháním práva.

„Získáváme každoročně stovky informací o společnostech, které pravděpodobně porušují práva k softwaru. BSA proto odstartovala program Udělování odměn za informace vedoucí k odhalení pirátství na www.softwarelegalne.cz. Vyplácí desetinu z peněžní částky náhrady škody oznamovateli, který se bude aktivně podílet na odhalení a prokázání porušování autorského práva k softwaru," uvedl mluvčí BSA Jan Hlaváč. Aktuální odhad výše náhrady škod je kolem deseti milionů Kč.

Jako hlavní rizikový faktor plynoucí z užívání nelegálního softwaru uživatelé uvádějí hrozbu infikování škodlivým kódem. Konkrétně se obávají napadení ze strany hackerů nebo ztráty dat. Většina domácích uživatelů přitom nemá přehled, co vše je instalováno na jejich počítačích a jaký je původ softwaru.