Cena COSM'Innov za nejlepší inovaci se uděluje jednou za tři roky v „Mekce" kosmetického průmyslu – ve francouzském Cosmetic Valley. Setkání největších světových kosmetických firem v čele se značkami L'Oréal či Yves Rocher sleduje nejnovější vědecké poznatky z celého světa a pomáhá rozvoji kosmetického průmyslu.

Mezi desítkami výzkumníků slavila největší ohlas Lenka Suchá s novou látkou, jež zvyšuje produkci energie ve stárnoucích buňkách a zároveň je chrání před nežádoucími oxidativními procesy, které jsou způsobeny volnými kyslíkovými radikály. Nově vyvinutou látku nyní Contipro upravuje do podoby suroviny, kterou bude od příštího roku prodávat největším světovým kosmetickým značkám. Výsledkem budou nové účinné krémy a další kosmetické přípravky, které ocení zejména ženy denně pečující o vzhled své pleti.

Již v roce 2013 obdržela jiná zástupkyně společnosti Contipro, Iva Dolečková, cenu pro nejlepšího mladého vědce v oblasti kosmetiky. Právě v kosmetickém výzkumu patří ryze česká společnost z Dolní Dobrouče u Ústí nad Orlicí dlouhodobě ke světové špičce a její inovativní látky používají největší kosmetické firmy. Contipro se věnuje také farmacii a zaměřuje se na výrobu kyseliny hyaluronové. V moderních laboratořích Contipra se rodí nejen inovativní produkty, ale také nová generace českých výzkumníků a vývojářů v oblasti biotechnologií.

(tz)