„Jako ministra odpovědného za český průmysl mě znepokojuje meziroční pokles českého vývozu do Ruské federace, ale i do ostatních členských států Společenství nezávislých států. V relativním vyjádření se bavíme o poklesu ve výši 31 procent. V absolutních číslech pak hovoříme o ztrátě v intervalu 15 miliard korun. A to máme za sebou jen prvních pět sledovaných měsíců tohoto roku," uvedl dnes Mládek.

Ministerstvo uvedlo, že příčiny propadu česko-ruského obchodu souvisí hlavně s poklesem výkonu ruské ekonomiky a restriktivními opatřeními uplatňovanými ve vzájemných vztazích. Těmi jsou myšleny především evropské hospodářské sankce, které do Ruska zakazují export určitých technologií a omezují ruský přístup na finanční trhy. Evropská unie je spustila loni v létě a rozšířila je počátkem září.

Podle ministerstva nebyla Sverdlovská oblast, jejímž administrativním centrem je Jekatěrinburg, pro pracovní cestu vybrána náhodně. Jde o jeden z ekonomicky nejsilnějších regionů v Rusku s rozsáhlou průmyslovou základnou, v němž byla a je realizována celá řada velkých projektů. Ministerstvo ale podotklo, že ne všechny projekty se nakonec zdařily podle původních záměrů. Mládek tak bude během cesty mimo jiné apelovat, aby byly náležitým způsobem uhrazeny pohledávky, jež v minulosti vznikly v souvislosti s angažovaností českých firem v oblasti.

Kromě toho se Mládek během návštěvy například setká i s gubernátorem oblasti Jevgenijem Vladimirovičem Kujvaševem.