„Situace s Ruskem přispěla k tomu, že se ve světě doslova zbořily ceny mléka a komodit, jako je máslo a sušené mléko. Loňské výsledky (hospodaření) určitě nemáme šanci letos zopakovat," uvedla Sokolová.

Loni Olma zvýšila tržby meziročně o deset procent z 3,06 miliardy korun v roce 2012 na rekordních 3,364 miliardy korun. Zisk Olmy v roce 2013 vzrostl o 43 procent na 183 milionů korun, což je také nejvyšší hodnota v historii mlékárny.

Olma má exportní licenci pro Rusko, ale její vývoz směřoval hlavně do vzdálenějších asijských oblastí, jako je Thajsko, Bangladéš nebo Čína. Zatímco loni byly ceny sušeného mléka na zahraničních trzích vysoké, tak za poslední dva měsíce podle Sokolové klesly na polovinu.

„Nyní na těchto obchodech tratíme. Mléko ale musíme prodat, protože krávy dojí každý den," podotkla Sokolová, která předpokládá, že Olma letos kvůli výraznému poklesu cen vykáže nižší zisk než loni. Naopak tržby mlékárny by letos i díky inovacím ve výrobě výrazně klesnout neměly.

Madeta omezila výrobu

Moskva počátkem srpna zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na východní Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Z českých potravinářů pocítila dopad sankcí především největší mlékárna Madeta. Kvůli ruskému embargu musela omezit výrobu, což se dotklo především podniku v Českém Krumlově. Tam se vyrábí sýr Niva, který je v Rusku velmi oblíbený a měsíčně ho tam Madeta prodala 60 tun.

Vloni byly v Rusku prodány české mléčné výrobky za 238 milionů korun, v letošním prvním pololetí už za 189 milionů Kč. Vozily se tam sýry, sušená syrovátka, máslo i sušené mléko.

Až miliardové škody

Podle odhadu ministerstva zemědělství přijdou tuzemští vývozci zemědělských a potravinářských produktů do konce letošního roku přímo na tržbách o 250 až 300 milionů Kč. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny. Propad cen v důsledku přetlaku zboží na unijním trhu může výrobcům podle Potravinářské komory způsobit až miliardové škody.

Olma je významným tuzemským výrobcem mlékárenských výrobků. Mezi hlavní odběratele olomoucké mlékárny patří obchodní řetězce. Rozhodující součástí prodejního sortimentu Olmy u většiny významných odběratelů v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku jsou čerstvé mléko a smetany, kysané výrobky a jogurty.

Skupina Agrofert ovládla Olmu na začátku roku 2009, kdy kapitálově vstoupila do společnosti Milkagro, která byla majoritním vlastníkem mlékárny. Firmu Milkagro do té doby vlastnili zemědělci.