Lidé nakupují mléko raději v obchodě. Je to pohodlnější, trvanlivé mléko v ledničce vydrží delší dobu a je levnější. Přesto prodejci čerstvého mléka odolávají konkurenci. Jeden mlékomat dokonce letos přibyl v Lysicích na Blanensku. „Uchytil se dobře,“ je spokojená předsedkyně představenstva zemědělského družstva ZEPO Bořitov Ludmila Slavíčková.

Přístroj pořídili za dotace z ministerstva zemědělství. „Ve větších městech je spotřeba ke třem stovkám litrů, v obcích kolem stovky denně. Bývalo to víc. Teď máme věrné zákazníky, kteří si zvykli na čerstvé mléko,“ dodala Slavíčková.

Šárka Slavíčková z Blanska ve čtrnácti letech ilustrovala dětskou knihu Podivná parta. Ilustracím by se chtěla věnovat i v dospělosti.
Ve čtrnácti ilustrovala knihu pro děti. Inspiruji se Burtonem, říká

Za litr kupec zaplatí stále stejnou cenu: patnáct korun. Družstvo provozuje pět automatů na mléko. Kromě Lysic v Blansku, Boskovicích, Černé Hoře a jeden stojí v Kuřimi. „Zvykla jsem si kupovat mléko tady. Podle mě je mnohem lepší. I pudink z něj chutná úplně jinak. Stejně sem jedu nakoupit a lahve umyje myčka. Tak proč bych si ho nedopřála,“ řekla třeba Věra Snášelová u mlékomatu v Blansku.

Zemědělci z letovického družstva Ledeko před časem snížili cenu o korunu, nové zákazníky to však nepřilákalo. Letovické tak stojí litr mléka opět patnáct korun. Ani tam se zdražovat nechystají. „Denně prodáme okolo 150 litrů, to je podle mě málo,“ řekl Kamil Vystavěl z Ledeka.

Družstvo provozuje ve městě jeden mlékomat, ze kterého si dřív lidé vytočili o padesát litrů víc. Nyní však spíše nakupují v obchodě hned vedle automatu. „Je to škoda, naše mléko je kvalitní a zdravé. Sám ho vypiji litr i víc denně,“ podotkl Vystavěl.

O přísun čerstvého mléka se nemusí bát zákazníci z Vyškovska. Firma Agros Vyškov-Dědice mlékomaty rušit nehodlá. Provozuje jich osm, z toho na Vyškovsku pět. „Když jsme začínali, prodali jsme v jednom mlékomatu až osm set litrů denně. Dnes je to průměrně šedesát litrů,“ vyčíslil za Agros Cyril Sigmund. I vyškovská firma prodává mléko za patnáct korun, o korunu víc zaplatí jenom zákazníci v Brně.

V Boskovicích vyroste moderní polytechnické centrum.
Výdaje měst pro rok 2018: hlavně školství, sport a stavby