Karlovarský kraj ve středu zahájil výstavbu supermoderního pavilonu akutní medicíny v karlovarské nemocnici. Jedná se o největší investiční akci kraje v letošním roce, díky které vznikne v areálu karlovarské nemocnice nový pavilon zaměřený na poskytování specializované péče s příjmem pacientů, jaký mají obdobná pracoviště v zahraničí.

„Zdravotní péče se díky novému pavilonu dostane na úplně jinou úroveň. Lidé z celého kraje určitě ocení jak moderní řešení prostor budovy a příjmu pacientů, tak jeho vybavení, které odpovídá potřebám současné medicíny,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).
Karlovarský kraj přijde výstavba pavilonu celkem na 596, 8 milionů korun.

„Peníze jdou z úvěru, jehož splátky bude kraj hradit po dobu dvaceti let ze svého rozpočtu,“ vysvětlil hejtman. Stavba včetně přístrojového vybavení, na něž chce kraj získat evropské finance, vyjde na 870 milionů korun.

Výstavbu pavilonu provede sdružení firem Metrostav, BAU-STAV, TIMA a Prefa – Beton. Nová třípatrová budova vznikne v prostoru mezi stávajícími pavilony chirurgických a interních oborů nemocnice, s nimiž bude propojena. Vstup pro pacienty urgentního příjmu je plánován z Americké ulice.

Okolní prostranství bude nově upraveno do podoby parku, který oddělí areál a parkovací prostory před hlavním vstupem. Tam se zbuduje parkovací prostor pro osmdesát vozidel a hlavní vjezd do nemocnice s podjezdem pod pavilonem v úrovni suterénu. Zastavěná plocha bude činit více než dva tisíce metrů čtverečních.

Suterén nového moderního pavilonu akutní medicíny vyplní urgentní příjem a technické provozy. V přízemí bude hlavní vstup do haly nemocnice, kromě toho zde bude umístěno dvanáct příjmových ambulancí a stacionářů, lékárna s výdejnou i bufet a komerční prostory.

Komunikace s návštěvníky pavilonu bude zajištěna prostřednictvím recepce.

První patro bude vyhrazeno pro jednatřicet lůžek intenzivní péče a zákrokový sál kardiochirurgie. Ve druhém patře se plánuje výstavba centrálního operačního traktu se šesti sály a centrální sterilizací. Třetí patro obsadí strojovny vzduchotechniky a chlazení.

„Nad posledním patrem vznikne heliport, plocha pro přistávání vrtulníku záchranné služby,“ dodal hejtman Novotný.

Nový pavilon akutní medicíny významně ovlivní úroveň a spektrum výkonů, které v současnosti Karlovarská krajská nemocnice nabízí. Jeho dokončení se plánuje na březen roku 2012.

S omezením proto musejí počítat i pacienti a návštěvníci karlovarské nemocnice.

„Dojde k nezbytným změnám v dopravní a parkovací situaci v areálu nemocnice. Ta se bude měnit v souladu s harmonogramem demoličních a stavebních prací. Proto apelujeme na všechny, aby respektovali omezení vjezdu i parkování v zájmu vlastního bezpečí a zdraví,“ uvedla Zdeňka Marková, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice.