„V současné době jsme těsně před podáním trestního oznámení na společnost EkoMotol za neplnění smlouvy,“ řekl místostarosta Prahy 5 Martin Slabý (ANO). „Podle analýzy je zemina kontaminovaná,“ dodal Starý. Analýza zpracovaná v roce 2017 zjistila, že skládka je tvořena z velké části z nebezpečného odpadu. Jedná se převážně o těžké kovy, ropné látky a toluen.

Pražské služby ukázaly veřejnosti čistící vozy na elektřinu.
Tunelování Pražských služeb? Státní zástupce obžaloval devět lidí

Místo rekultivace navezli další odpad

Problémy se kumulují již od roku 2004, kdy skládku vedení radnice v čele s tehdejším starostou Milanem Jančíkem (ODS) dostala do nájmu právě firma EkoMotol CZ. Ta měla území skládky rekultivovat, ale místo toho se začalo na skládku navážet čím dál více odpadu, včetně kontaminovaného. Od roku 2004 to bylo přes 1,5 milionu metrů krychlových odpadu.

Smlouvu sice firmě vypověděl exstarosta Radek Klíma (TOP 09) v roce 2014, ale firma zanechala Praze 5 skládku v havarijním stavu, kdy dokonce hrozí její zhroucení.

Předseda Českého svazu ochránců přírody Libor Ambrozek
Libor Ambrozek: Lesy se mění nejrychleji, sucho způsobuje už i hynutí borovic

Radnice se rozhodla pro jedno z nabízených řešení, a to částečně skládku přesvahovat do sousedního údolí. „Ta lokalita je biologicky nevýznamná a les, co se tam nachází, umírá,“ vysvětluje místostarosta Slabý. „Je to mrtvá část přírody.“

Na skládku se podle místostarosty také naváží dále, a to přes díry v plotu, které údajní pachatelé za sebou zanechali. Někteří z místních ale s touto teorií radnice nesouhlasí.

Jedním z prvních letošních přírůstků v Zoo Praha je toto mládě sitatungy západoafrické, jedné z nejbarevnějších antilop.
KRÁTCE: Zoo Praha se chlubí dalšími přírůstky

„Není pravda, že se na skládku organizovaně nadále vyváží,“ tvrdí paní Magdaléna Březinová, která žije v bezprostřední blízkosti. „Skládka byla naprosto nesmyslně oplocena za 7 milionů korun a tím se přerušily veškeré koridory vysoké zvěře. Předpokládám, že vandalismus spáchaný na plotu byl pravděpodobně veden snahou umožnit volnost pohybu zvěře, která byla uvězněna na oplocené skládce,“ dodala Březinová.

Je potřeba půl miliardy korun

Až 1,5 miliardy korun bude potřeba na rekultivaci motolské skládky. Pokud se radnici podaří získat peníze, má v plánu zde postavit singletrailovou dráhu pro cyklisty. O peníze chce radnice Prahy 5 požádat jak hlavní město, tak ministerstvo životního prostředí.