Mrazy v noci na dnešek v mnoha ovocnářských oblastech klesly až k minus deseti stupňům Celsia a v meruňkových sadech dokonaly dílo zkázy, s kterým začaly na začátku minulého týdne. "Nastala paradoxní situace, kdy na mnoha stanicích byl 1. duben nejchladnějším dnem za celou uplynulou zimu," řekl Ludvík. Zima byla velmi teplá a ovocné stromy díky tomu přešly ze zimního spánku do rašení o dva až tři týdny dříve než obvykle. Ovocnáři předpokládají, že další mrazivá rána do konce týdne škody v sadech prohloubí.

Meruňky - ilustrační foto
Mrazy poškodily meruňky. Ovlivní i úrodu dalšího ovoce

 "Meruňky jsou nyní již odkvetlé, nebo kvetou. Síla mrazů byla taková, že nepředpokládám, že někde jsou meruňkové sady, které by mráz přežily. Začínají kvést rané odrůdy třešní a broskvoní. Škody budou s největší pravděpodobností i u dalších ovocných druhů, například u hrušní či slivoní," řekl Ludvík. Meruněk se loni i předloni v ČR sklidilo asi 2000 tun.

Zřejmě nejlépe zatím vyšla z obou mrazových vln jablka, která jsou hlavní ovocným druhem pěstovaným v Česku. Odolat by měly zejména později kvetoucí odrůdy. "U některých raných odrůd či odrůd náchylnějších na mráz je však rašení poměrně daleko a silné mrazy až minus deset stupňů je mohly poškodit," řekl předseda ovocnářů. Jasno o ztrátách by mělo být po odkvetení stromů.

Poničená úroda

Mrazy srazily úrodu ovoce naposledy loni, a to meziročně o 27 procent na 129 911 tun. Ztráty kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality ovocnáři loni odhadli asi na 200 milionů korun. Jarní mrazy přicházející v dubnu a v květnu decimovaly úrodu ovoce v Česku i v letech 2017, 2016 a 2011.

Ovocnáři se meruňkové sady snažili ochránit ohříváním svícemi, pálením dřeva a slámy či používám protimrazových závlah. Škodám však při tak silných a řadu dní trvajících mrazech zabránit nedokázali. Proti škodám z mrazů se nelze pojistit.

Ilustrační foto
Dobrá zpráva: změnit telefonního operátora je nyní snazší

Ministerstvo zemědělství minulý týden uvedlo, že o případných kompenzacích škod způsobených mrazy by se mohlo rozhodovat až po odeznění mrazů a zjištění reálných škod. Za loňské mrazy vláda přidělila ovocnářům kompenzace celkem 50 milionů korun.