ČR skončila na 88. místě, proti loňsku tak klesla o 11 příček. Dalším důvodem pro uspořádání soutěže byly nenávistné reakce na kampaň #MeToo neboli I já a na výpovědi žen o zkušenostech se sexuálním obtěžováním a násilím.

ženy jsou v ČR placeny za stejnou práce téměř o pětinu méně než muži
Neziskové organizace: Ženy, pracujte ve stavebnictví, dopravě a strojírenství!

Česko si moc dobře nevede

„Cílem soutěže je na tristní situaci reagovat a pozornost zaměřit na odpovědnost mužů. Pokud ve společnosti přetrvávají patriarchální předsudky a většinu rozhodovacích funkcí zastávají muži, je to nezbytné," uvedl Tomáš Pavlas z Otevřené společnosti.

V hodnocení Světového ekonomického fóra ČR ztrácí body hlavně za nízké zastoupení žen v politice a jejich malý podíl na rozhodování a za propast ve výdělcích žen a mužů.

Financování bydlení. Ilustrační foto.
Vztahy Pražanů rozvrací nevěra, ale i politika

V politické účasti žen je Česko na 91. místě, v rovném odměňování na 97. místě ze 140. Pořadatelům soutěže vadily také reakce na kampaň #MeToo, v níž se ženy svěřovaly s nepříjemnými zážitky se sexuálním obtěžováním a nátlakem. Někteří jim dávali vinu za násilníkovo chování.

Vyhlášení se uskuteční v prosinci

Soutěž má zviditelnit muže, kteří považují ženy za rovnocenné partnerky. „Rozhodli jsme se pro pozitivní cestu. Mužům u moci - ve vládě, Parlamentu, médiích i jinde - chceme nastavit zrcadlo a otevírat jim oči, že to jde a má jít i jinak," dodal Pavlas.

Marta Kubišová.
Nová kniha představí statečné ženy

Kandidáty na ocenění je možné navrhnout do konce listopadu za jejich letošní výrok na veřejnosti, v médiích, na blogu či na sociálních sítích. Na webu www.genderman.cz je soutěžní formulář. Poslat je možné víc nominací. O vítězích rozhodne porota zástupců a zástupkyň neziskových organizací. Vyhlášení oceněných se uskuteční 13. prosince v Praze.

Česká akce vychází ze zahraniční kampaně HeForShe (On pro ni). S ní přišla skupina OSN pro genderovou rovnost (UN Women).