Na rozdíl od piva či lihovin se z vína v Česku v současnosti spotřební daň nevybírá.

„Navrhovaná daň je totiž bezvýznamná pro dovozová, ale významná pro domácí vína. Nové zdanění by zejména malým vinařům způsobilo existenční problémy,“ uvedl mluvčí MZe Jan Žáček.

Zavedení daně by podle něj zvýhodnilo zahraniční levná vína, které často obsahují více alkoholu a přitom nedosahují kvality tuzemských vín. „Když pomineme, jaký by to mělo dopad na zdraví spotřebitelů, otevřelo by zdražování vín prostor pro nelegální trh a daňové úniky,“ upozornil mluvčí s tím, že dopad na vinaře by mohl zvýšit nezaměstnanost na venkově.

Deset korun na litr

Podle informace, kterou v pondělí přinesl server Týden.cz, chce Kalousek vyrovnat dlouhodobě nerovnosti v daňovém systému. Radiu Impuls ministr řekl, že daň si představuje deset korun za litr, o konečné výši je ale připraven diskutovat. Podle vinařů je spotřeba vína v ČR necelých 200 milionů litrů ročně. Stát by tak vybral asi dvě miliardy korun.

Spotřeba alkoholu v ČR klesá, a to především v segmentu lihovin a piva. Způsobují to hlavně levná vína dovážená z Itálie a Španělska; importy tvoří většinu spotřeby. Tuzemské likérky se proto snaží prosadit, aby Česko, stejně jako jiné dovozové země, spotřební daň na víno zavedlo. Fakt, že víno na rozdíl od piva není v Česku daněno, dlouhodobě rozčiluje také pivovarníky.

Čtěte také: Kalousek chce zavést spotřební daň z vína