Ministerstvo zemědělství reaguje na zjištění české pobočky protikorupční organizace Transparency International (TIC), podle které výsledky tendrů LČR na těžbu a další lesnické práce v letošním roce vyvolávají silné podezření z existence kartelu některých lesnických firem.

TIC upozornila zejména na to, že smlouvy se státním podnikem, který obhospodařuje zhruba polovinu lesů v ČR, podepsala jen třetina vítězů tendrů, zhruba další třetina kontraktů byla podepsána z druhého místa a další třetina z třetího místa. Rozdíl mezi potenciálním ziskem pro stát z lesních tendrů a skutečným ziskem se přitom může pohybovat až v miliardách korun. Podle České asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) nelze vyloučit, že některé firmy se s dalšími subjekty dopředu dohodly, že po svém vítězství díky úmyslně podhodnocené ceně ze soutěže za určitou kompenzací odstoupí a zakázku druhé společnosti přenechají.

Fuksa dnes uvedl, že MZe přezkoumá každý případ, kdy na některé ze 117 územních jednotek odmítne vítěz podepsat smlouvu. "V případě podezření z manipulace bude tato soutěž zrušena. Tyto případy bude přezkoumávat komise, ve které bude zastoupena i TI," řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa, podle kterého do druhého kola budou připuštěny všechny subjekty, které splní podmínky technické kvalifikace.

Prověří nabídky dceřiných společností

MZe se zaměří také na nabídky dceřiných společností lesnických firem. V případě odstoupení jedné z propojených společností z tendru budou takové nabídky také vyřazeny, čímž se podle Fuksy zabrání přepouštění zakázek mezi společnostmi z jedné skupiny.

Podle ředitele TIC Davida Ondráčky se Lesy ČR budou snažit uzavírat zakázky pouze s vítězem. „V principu to bude fungovat tak, že s vítězem se smlouva podepíše, čímž je tady jasný signál pro ty, kteří chtěli spekulovat na to, že budou zakázky přepouštět, že něco takového se dělat nedá,“ podotkl Ondráčka.

Za důležité Ondráčka považuje i to, že do soutěže budou puštěny všechny firmy, které splní v prvním kole kvalifikační předpoklady. „Věříme, že jich na jednotlivé územní jednotky budou desítky,“ uvedl Ondráčka, podle kterého by tak majetkově spřízněné firmy měly mít v tendrech dostatečnou konkurenci, což by zabránilo kartelovým dohodám.

Pokud bude soutěž kvůli odstoupení vítězné firmy zrušena, tak bude vyhlášeno nové jednací řízení bez uveřejnění, do kterého se ale vítěz už nebude moci přihlásit. „Byla by to určitá forma trestu, která také přispěje k tomu, aby někteří hráči na trhu s tímto (spekulacemi) nemohli počítat,“ podotkl Ondráčka.

Z výsledků tendrů pro rok 2011 vyplývá, že například společnost České dřevařské závody Praha, která vyhrála na 36 ze 108 území, na nichž se pro letošní rok soutěžilo, nakonec uzavřela smlouvy jen na osmi z nich. Nejúspěšnější tak nakonec byla společnost Less & Forest podnikatele Jana Mičánka, která uzavřela 28 kontraktů.

Nebezpečí vzniku kartelů

Nebezpečí vzniku kartelů hrozí také podle údajů z nynějších tendrů na období od roku 2012, uvedla TIC. Mezi uchazeči soutěžícími na všech 117 územních jednotkách je totiž několik firem patřících do jednoho holdingu. "Fakticky to znamená, že kapitálově propojené firmy tímto způsobem mohou obejít omezení v maximálním počtů vysoutěžených jednotek a zároveň stlačit vysoutěženou cenu v případech, že mezi vítěznými nabídkami budou pouze firmy kapitálově propojené," stojí ve zprávě TIC.

Podle TIC celý systém obchodování se dřevem v LČR vykazuje tendenci ke vzniku oligopolu, kdy první desítka firem ovládá zhruba 80 procent trhu. Počet soutěžících v tendrech navíc každý rok klesá. Dlouhodobě také existuje poměrně velká personální provázanost, případně rotace mezi státním podnikem, soukromými firmami a státními institucemi.

Do tendru se přihlásilo 66 subjektů

Do mnohamiliardového tendru státního podniku Lesy ČR na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012 se přihlásilo 66 subjektů. Je to o jeden méně, než bylo v soutěži pro rok 2011. Do tendru se přihlásily všechny významné firmy českého lesnictví v čele s Less & Forest a Wotan Forest. Do soutěže se však nepřihlásily České dřevařské závody Praha, které v tendru na letošní rok patřily k nejúspěšnějším.

Tendr kritizují například ekologické Hnutí Duha a některé dřevozpracovatelské organizace. Mají obavu ze vzniku regionálních monopolů lesnických firem, které povedou k likvidaci menších podniků a živnostníků. Ministerstvo zemědělství a LČR kritiku odmítly a tendr označily za jasný a spravedlivý pro všechny subjekty na trhu. Transparency International k tendru již v minulosti uvedla, že není diskriminační, ani výrazně neomezí hospodářskou soutěž.

Čtěte také:
Duha spustila kampaň proti rozprodeji státních lesů
Dřeva je dostatek, tvrdí Lesy ČR