Lahve vína a lihovin, určené původně evropským diplomatům v afghánském hlavním městě Kábulu, se dostaly pravděpodobně mimo uzavřený areál zastupitelských úřadů a prodávají se na černém trhu. Informoval o tom britský levicový deník The Guardian s odkazem na informace ze sociálních sítí, které nyní prošetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Cukr, ilustrační foto
Cukr bude levnější. Kvóty EU končí, české firmy si s nimi ale poradily skvěle

"Evropská služba pro vnější činnost, Evropská komise a delegace EU v Kábulu… se o těchto obviněních dozvěděly koncem srpna a vzaly je velmi vážně," sdělil francouzské agentuře AFP  mluvčí Evropské unie.

Podle něj tyto instituce "neprodleně informovaly o této údajné podvodné činnosti Evropský úřad pro boj proti podvodům". Ten se nyní údajně snaží vyhodnotit jednotlivá tvrzení, a na základě toho pak rozhodne, zda začne věc vyšetřovat.

Ilustrační foto
Co třeba víno s husí paštikou? Dva miliony lahví Svatomartinského míří na trh

Držet a konzumovat alkohol je v Afghánistánu coby převážně muslimské zemi zakázáno, ale na nelegální prodejce i pašeráky lze narazit kdekoli ve městě, píše AFP.

Zastupitelské úřady a mezinárodní organizace mohou dovážet alkohol jen pro své zahraniční zaměstnance. Podle dokumentů zveřejněných deníkem The Guardian zaplatila Delegace EU v Afghánistánu za dodávky alkoholu během dvaceti měsíců víc než půl milionu dolarů.