Poměr stran je u něj 21:9. Tento formát používají širokoúhlé filmy, a tedy i nosiče DVD nebo Blu–ray. „Lidé tak mají možnost sledovat filmy bez rušivých černých okrajů v horní a dolní části obrazovky. Je to opravdu zážitek,“ říká Marek Pokorný ze společnosti ElectroWorld.
Televizor o uhlopříčce 140 centimetrů samozřejmě dokáže přijímat i ostatní dva rozšířené formáty. Dochází přitom k automatickému převedení programů na celou obrazovku, takže lidé nepřijdou ani o filmy z DVD, ani o televizní vysílání, ba dokonce ani o počítačové hry z herní konzoly.

Vedle toho televize nabízí divákům také přístup na internet, třeba na servery YouTube nebo na MyAlbum. Počet stránek je samozřejmě omezený. „Jejich prohlížení je ovládáno pomocí dálkového ovladače,“ říká Jitka Havrdová z českého zastoupení Philipsu.
Pro zábavu jsou televizory vybaveny například také kuchařkami, hrami nebo také elektronickým manuálem. Okolí televize je navíc automaticky osvětleno z boků a shora.

Vše samozřejmě má své stinné stránky. Vedle doposud neobvyklého formátu, na který si lidé budou muset napřed zvyknout, to je poměrně vysoká cena přístroje. Ta se totiž pohybuje okolo 110 tisíc korun.

Formát 21:9 – proč a za kolik

Stále častěji se natáčejí filmy v širokoúhlém formátu, takže na běžných obrazovkách bývají zmenšené a nahoře a dole orámované černým pruhem. To má nyní zmizet.

Nový televizor bude mít pět portů pro připojení dalších přístrojů Wi–Fi, tunery pro příjem digitálního signálu a vysoké rozlišení a kontrast obrazu. Stát bude kolem 110 000 Kč.