Směnárny asi přílišnou radost nemají, ale vývoj je nezadržitelný: starost o dostatek hotovosti na zahraniční dovolené už zdaleka není tím problémem, který jsme znali ještě před několika lety. Může za to především bouřlivý rozvoj platebních karet, které zásadně mění i zvyky lidí na cestách.

A není divu. Používání tohoto moderního platebního nástroje je totiž bezpečnější i praktičtější, proto peněženka plná bankovek z různých států už patří definitivně minulosti. A naopak, díky platební kartě člověk nikdy nezůstane zcela bez prostředků, i když se nachází tisíce kilometrů od domova.

Vyšší bezpečnost

Statistiky ukazují, že lidé využívají komfortu platebních karet v cizině stále častěji. Roste jak počet výběrů hotovosti, tak počet operací provedených kartou.

V minulém roce Češi prostřednictvím platebních karet v cizině utratili 32,6 miliardy korun, což je téměř o čtvrtinu více než v roce předešlém. A peněz si v zahraničních bankomatech vybrali o šestnáct procent více.

„Tento trend naznačuje, že stále více lidí si uvědomuje velký potenciál karet. Majitelé však nesmí zapomínat, že bez opatrnosti a dodržování určitých bezpečnostních zásad si člověk pobyt v zahraničí může zkomplikovat. I v zahraničí platí, že bychom si měli dávat pozor na odcizení karty, být opatrní při zadávání identifikačního čísla (kódu PIN) a kartu při placení nepouštět z dohledu. Pokud si však uživatel dá pozor, nemá se čeho bát," uvádí Peter Demjanovič, který je v ČSOB ředitelem specializovaného útvaru Karty.

Platební karty čeští turisté využívají hlavně k úhradě nákladů za ubytování a pohonné hmoty, i když stále častější je i placení účtů v restauracích. Při placení kartou hraje roli i fakt, že odpadá nutnost sledovat kurz cizí měny. Při platbách se totiž pracuje s obchodním kurzem dne, ve kterém došlo ke transakci, a tento kurz je vždy výhodnější než ve směnárnách. Navíc jak v tuzemsku, tak v zahraničí jsou platby kartou u obchodníků bez poplatku.

Pokud jde o frekvenci plateb, Češi touto formou nejčastěji platí v sousedních zemích v Německu, Rakousku a na Slovensku.

Problémem není ani výběr peněz ze zahraničních bankomatů. Při cestách do odlehlých oblastí je ovšem vhodné mít s sebou dostatečnou hotovost v místní měně. V USA je ideální vlastnit alespoň jednu embosovanou kreditní kartu.

„V této zemi je pak kromě vlastních plateb výhodou i usnadnění výpůjček dopravních prostředků, sportovního náčiní, rezervace hotelu a tak dále. Americká praxe je v tomto ohledu trochu odlišná od evropské," tvrdí Aleš Pospíšil, výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny.

Další z výhodných vlastností platební karty je, že pokrývá i různé druhy pojistného rizika.

Tato funkce však není automatická, je nutné si ji sjednat zvlášť. Nejde přitom jen o pojištění ztráty samotné karty či její krádeže mnohé banky nabízejí v rámci spravování karetního účtu i cestovní pojištění.

Důležitá je i značka

Turisté si ovšem někdy stěžují, že v zahraničí konkrétní platební karta nefunguje. Může se to z technického hlediska vůbec stát?

Dejme i v tomto ohledu slovo odborníkům, kteří tvrdí, že případné potíže v zahraničí jsou zpravidla dost individuální, technické hledisko vylučují. Systém placení je všude stejný. Z obecnějších situací uvádějí jen tolik, že obchodníci v některých zemích upřednostňují určité značky karet a že jiní vyžadují rezervaci či platbu pomocí kreditní karty. Proto doporučují nespoléhat se při zahraničních cestách jen na jednu platební kartu.