Štraser se stal nejvyšším auditorem rozdělování evropských dotací v roce 2007, když Kalousek na ministerstvo přišel jako člen Topolánkova kabinetu. V minulosti čelil kritice z Evropské unie.

Předloni Evropský účetní dvůr ve své výroční zprávě psal o riziku, že Štraserův úřad upravuje výsledky auditů tak, aby podíl chyb v dotacích nepřevýšil dvouprocentní hranici. Podíl chyb přesahující dvě procenta musí totiž unijní státy v Bruselu vysvětlit a zároveň navrhnout cestu k nápravě. Ministerstvo financí tehdy zkreslování auditů popřelo, Evropská komise ale v reakci na zjištění účetního dvora proplácení dotací pro ČR zastavila.

Štraser se také podle deníku dostal do podezření ze střetu zájmů při čerpání dotací z Regionálního operačního programu Severozápad. Byl zástupcem ministerstva v monitorovacím výboru ROP a zároveň prý zasedal v představenstvu firmy, která měla na jedné z přidělovaných dotací zájem.

Auditní orgán ministerstva financí dohlíží na všechny auditory, kteří kontrolují rozdělování evropských dotací na ministerstvech a v krajích. Výsledky auditů kontroluje a posílá do Bruselu.