"Členové EVG jsou unavení ze zdržovací taktiky zaměstnavatele. Zaměstnanci žádají, aby se jim konečně zvýšily platy," uvedla v tiskovém prohlášení mluvčí odborového svazu Regina Ruschová-Ziembaová. Svaz, který sdružuje 100.000 pracovníků DB, už od loňského roku žádá zvýšení platů pro všechny zaměstnance o šest procent, nejméně však o 150 eur (4200 korun) měsíčně.

Platnost kolektivní smlouvy mezi EVG a DB loni v létě vypršela. Odbory proto nyní vyzvaly vedení společnosti, aby jako projev vůle k jednání vyplatilo všem zaměstnancům mimořádnou zálohu ve výši 100 eur (2800 korun) za každý měsíc, který uplynul od konce platnosti kolektivní smlouvy.

"Pokud to zaměstnavatel odmítne, vyvoláme varovnou stávku. Vyjednávat o této otázce nehodláme," uvedla Ruschová-Ziembaová. Svaz EVG dal vedení firmy čas do pátečních 16:00 SEČ, aby požadavek splnilo.

Vedení DB přístup odborů kritizovalo. "Ultimáta tohoto druhu jsou nepřiměřená a zbytečná eskalace. Výtka, že hrajeme o čas není podložená. DB vždy dávaly jasně najevo, že stojí o rychlé dosažení dohody v zájmu zaměstnanců," uvedla společnost v tiskovém prohlášení. K tomu, zda odborům vyhoví, se dopravce nevyjádřil.

Německou železnici zasáhlo loni na podzim šest stávek. Všechny je svolal Odborový svaz strojvůdců (GDL) zastupující 20.000 zaměstnanců DB. Spor o zvýšení platů mezi GDL a DB se zatím vyřešit nepodařilo, strojvůdci se ale zatím s vedením DB dohodli na vyplacení jednorázové prémie všem členům svazu ve výši 510 eur (14.200 korun).