„V souvislosti s blížícím se termínem účinnosti obou klíčových kodexů si teprve teď na poslední chvíli řada manažerů začíná uvědomovat, jaký mohou mít výrazný vliv na podnikání jejich společností. Největší změny v soukromém právu za posledních 50 let se totiž dle našeho názoru dotknou všech občanů a firem v ČR. Kvůli lavírování politiků žil podnikatelský sektor dlouho v nejistotě, jestli k revolučním změnám nakonec dojde, či nikoliv. Nyní už jim však zbývá pouze několik týdnů, aby přechod na nové právo proběhl pro jejich firmy bez komplikací," komentoval výsledky partner Ambruz & Dark Deloitte Legal Jan Spáčil.

Z 61 procent společností intenzivně se zabývajících novými zákoníky uvedlo 26 procent, že jejich firmy už přijaly všechna nezbytná opatření, aby byly včas připraveny. Dále 35 procent společností z tohoto počtu se chystá k přijetí nezbytných opatření v nejbližší době. Proti tomu každá pátá firma se rekodifikacemi dosud nezabývala, přesto má konkrétní představu, jak se na ně připravit. Celkem 11 procent nemá názor a problematiku nedokáže posoudit. Jen osm procent společností přiznává, že záležitosti spojené s rekodifikacemi dosud neřešily.

Změny u smluv

Nejdůležitějším právním tématem souvisejícím s novým občanským zákoníkem je pro největší počet dotazovaných společností uzavírání nových smluv (21 procent), následuje řešení obchodních podmínek (16 procent) a dále změny v katastru nemovitostí a v odpovědnosti za škodu (po deseti procentech).

„U smluv se odehraje jedna z nejvýznamnějších novinek celé rekodifikace, a to sjednocení úpravy smluv pouze v rámci nového občanského zákoníku. Současná paralelní úprava v občanském i obchodním zákoníku zanikne, v důsledku čehož by se smluvní právo mělo stát pro občany i podnikatele přehlednější. V případě podnikatelů nová úprava nabídne mnoho novinek s důrazem na větší volnost uspořádání vztahů," upozornil advokát Ambruz & Dark Deloitte Legal Lukáš Poddaný.

Zvýšení odpovědnosti statutárních orgánů

V souvislosti se zákonem o obchodních korporacích považuje za nejpodstatnější téma téměř čtvrtina společností problematiku zvýšení odpovědnosti statutárních orgánů. Dále následují témata týkající se změn ve svolávání a průběhu valné hromady (15 procent) a zastupování společnosti (14 procent).

Nová právní úprava znamená zpřísnění povinností a možných dopadů pro statutární orgány, zejména v situaci, když společnosti hrozí úpadek nebo se do něj dostane. „V praxi to znamená, že pokud členové představenstev a jednatelé firem nebudou jednat s péčí řádného hospodáře a neodvrátí hrozící úpadek společnosti, mohou přijít o prospěch získaný za výkon funkce až za poslední dva roky," doplnil Spáčil.